Studiu: 7 din 10 arhitecți vor crește prețurile în 2022

constructie, casa, locuinta, arhitect Sursa foto: Pixabay

Firmele de arhitectură se așteaptă, la fel ca marii constructori, să crească volumul de muncă în următoarele 12 luni în contextul cererii mai mari înregistrată în anul 2021. Astfel, 70% dintre arhitecți estimează creșteri ale tarifelor pentru serviciile de arhitectură în anul 2022, potrivit unui studiu al companiei IBC Focus.

„Măririle de prețuri vor influența atât proiectele private cât și publice, având în vedere că arhitecții mizează în următoarea perioadă să câștige proiecte rezidențiale, majoritatea cu finanțări private, iar pe locul următor se află proiectele de infrastructură și cele sociale, ambele cu finanțare de la stat”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Sectorul rezidențial (39%), infrastructura (32%) și sectorul industrial (10%) sunt domeniile în care arhitecții estimează creșterea cererii de proiectare și arhitectură. Mai mult, doi din trei arhitecți consideră că prețurile practicate pentru serviciile de proiectare în cadrul licitațiilor publice sunt prea mici, relevă studiul TOP 100 firme de Arhitectură realizat de IBC Focus. Acesta este și motivul pentru care doar patru din 10 firme de arhitectură din România participă la proiectele de licitații publice.

Pandemia nu a afectat afacerile din zona de arhitectură și proiectare din România, astfel încât cele mai puternice 100 de firme de arhitectură au reușit să își crească cifra de afaceri, potrivit IBC Focus. Mai mult, profitul cumulat al celor mai mari 100 firme de arhitectură a crescut cu 60% în 2020 față de anul precedent, ceea ce poate sugera că firmele de profil au operat deja creșteri de prețuri ce se revăd în marja de profit.

În plus, jumătate dintre arhitecți (53%) estimează o creștere a veniturilor și în anul 2021, iar 26% dintre aceștia mizează pe o scădere a cifrei de afaceri.

„Imunitatea” firmelor de arhitectură la pandemie se observă și în comportamentul companiilor în raport cu forța de muncă. Firmele de arhitectură nu au operat concedieri (65%) în perioada pandemică, în timp ce un sfert dintre arhitecți (27%) au făcut angajări noi.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *