Studiu: Companiile prognozează pentru acest an o creştere salarială medie de 7%, pe fondul creșterii inflației

Bugetul familiei, bani Sursa foto: Pexels

Companiile prognozează o creştere salarială medie de 7% pentru anul 2022, iar aprilie este luna în care aproape o treime dintre firme implementează majorările salariale preconizate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă și citat de Agerpres.

36% dintre companii anunţă că oferă flexibilitate totală angajaţilor care vor putea alege să lucreze de acasă sau de la birou, iar 15% intenţionează majorarea valorii tichetului de masă în acest an. Datele sunt prezentate în HR Topics 2022 – Spot Survey, realizat de Mercer Marsh Benefits în Romania, în luna martie.

Studiul sintetizează răspunsurile transmise de 166 companii din 17 domenii. Raportul acoperă principalele tendinţe anticipate pentru acest an în zona de compensaţii şi beneficii, precum şi abordarea companiilor în ceea ce priveşte reluarea activităţii de la birou, pe parcursul acestui an.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Politicile de beneficii şi practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenţia şi motivarea angajaţilor în condiţii de eficienţă economică. După creşteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflaţiei păstrând si sustenabilitatea economică a măsurii. La elaborarea strategiilor de HR angajatorii trebuie să ţină cont de contextul economic şi de oportunităţile şi provocările specifice activităţii lor”, consideră Narcis Popescu, director Consultanţă HR, Mercer Marsh Benefits România.

Potrivit studiului, doar 18% dintre companii au ales să acorde beneficii financiare pentru angajaţii care lucrează de acasă în condiţiile Legii 296/220. Valoarea medie brută a sprijinului financiar anual acordat unui angajat este de 1.679 de lei, potrivit companiilor care acordă acest tip de sprijin. 13 companii au precizat că acordă acest tip de sprijin lunar în timp ce 11 companii concentrează beneficiul într-o plată unică anuală.

Mai bine de o treime dintre companiile care au transmis informaţii (36%) anunţă că vor oferi flexibilitate totală angajaţilor care vor putea alege dacă doresc să continue să lucreze de acasă sau de la birou. În acelaşi timp, 21% dintre companii mizează pentru un program mixt de lucru pentru angajaţi: 3 zile de la birou şi 2 zile de acasă. Doar 9% dintre companii au de gând să revină la un mod de lucru bazat doar pe prezenţă fizică la birou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: