Studiu Deloitte: Inteligența artificială va ajuta la proiectarea cipurilor/ Cererea de servicii de streaming pe bază de publicitate va crește

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Cei mai mari producători globali de semiconductoare vor cheltui anul acesta 300 de milioane de dolari pe soluții bazate pe inteligență artificială dedicate proiectării cipurilor, investiție care se va majora cu 20% anual în următorii patru ani, potrivit raportului Deloitte TMT (Technology, Media and Telecommunications) Predictions 2023.

Instrumentele de inteligență artificială oferă companiilor producătoare de cipuri posibilitatea să economisească timp și resurse financiare, să combată deficitul de personal și să producă modele de semiconductoare mai performante decât cele realizate prin metodele tradiționale.

Totodată, aceste soluții pot contribui la securitatea lanțului de aprovizionare și la prevenirea unei noi crize de cipuri, asemenea celei declanșate în 2020 de creșterea semnificativă a cererii în contextul transformării digitale accelerate de pandemie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comerțul pe platformele de socializare, peste 1 trilion de dolari pe zi

În ceea ce privește piața comerțului social (comerț electronic pe platformele de socializare), raportul Deloitte estimează că aceasta va depăși 1 trilion de dolari la nivel global în 2023, valoare determinată de achizițiile realizate de peste 2 miliarde de oameni pe rețelele de socializare.

Reprezentând aproximativ 20% din populația globală, generația Millennials domină, în prezent, piața comerțului social. Însă nu trebuie trecută cu vederea nici maturizarea generației Z, care atinge o vârstă la care o bună parte dintre reprezentanții acesteia au la dispoziție mai multe resurse financiare, subliniază raportul. Generația Z tinde să fie prezentă, în mod constant, pe rețelele de socializare și reprezintă, în momentul de față, cea mai mare cohortă generațională, ocupând peste 30% din populația lumii.

Piața serviciilor de streaming, inundată de reclame

Până la sfârșitul anului 2023, aproape două treimi dintre consumatorii din țările dezvoltate vor folosi lunar cel puțin un serviciu de streaming video la cerere bazat pe publicitate (AVOD – advertising video-on-demand), cu 5% mai mult față de anul precedent, în timp ce toate platformele majore care oferă abonamente de servicii tip streaming video la cerere (SVOD – subscription video-on-demand) vor lansa opțiuni cu publicitate inclusă.

Raportul mai arată că, până la finalul anului 2024, jumătate dintre acești furnizori vor lansa și un serviciu gratuit de streaming TV care va integra reclame (FAST – free ad-supported streaming TV). Până în 2030, se estimează că publicitatea va reprezenta o sursă parțială sau totală de venit pentru majoritatea abonamentelor de servicii de streaming video online.

În ceea ce privește realitatea virtuală (virtual reality – VR), raportul estimează că această piață va genera venituri de 7 miliarde de dolari la nivel global în 2023, în creștere cu 50% comparativ cu 2022. Nu mai puțin de 90% dintre aceste venituri vor proveni din vânzările de seturi de căști, în timp ce restul de 10%, aferent pieței mult mai restrânse de software, va fi obținut din vânzarea de conținut VR (jocuri și aplicații) care va înregistra venituri de aproximativ 0,7 miliarde de dolari. În plus, numărul căștilor VR utilizate în mod activ va ajunge la 22 de milioane în 2023, în creștere cu aproape 50% comparativ cu jumătatea anului 2022.

Numărul operatorilor de rețele mobile care investesc în rețelele construite integral pe tehnologie de tip 5G (5G standalone) s-ar putea dubla de la peste 100 în 2022 la cel puțin 200 până la sfârșitul anului 2023. Această majorare va facilita accesul la noi scenarii de utilizare care pot spori eficiența operațională, contribui la optimizarea costurilor și crea oportunități pentru accesarea unor noi surse de venit, atât pentru operatorii de rețele mobile, cât și pentru companiile pe care le deservesc, mai arată studiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: