Studiu Deloitte: România, printre țările europene cu cele mai mici chirii. La polul opus se află Franța, Norvegia și Marea Britanie

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

România se află printre țările europene cu cele mai mici chirii, potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, cu 7,5 euro/mp în București și Cluj și 6,60 euro/mp în Brașov.

Conform datelor disponibile bazate pe diferite orașe europene, Parisul este orașul cu cele mai mari chirii din Europa, cu 29,10 euro/mp/lună. Chirii medii lunare de peste 20 euro/mp au fost înregistrate în șapte orașe – Oslo (26,6 euro/mp), Londra (25,1 euro), Amsterdam (22,5 euro/mp), Trondheim (21,3 euro/mp), Barcelona (21,3 euro/mp), Copenhaga (20,5 euro) și Bergen (20,3 euro/mp). 

La nivelul țărilor din Europa Centrală, la fel ca anul trecut, Varșovia este cel mai scump oraș în ceea ce privește chiriile, cu un preț de 17,9 euro/mp/lună. Acesta a fost urmat de Bratislava (11,6 euro/mp) și Praga (11,3 euro/mp). La fel ca în topul de anul trecut, Budapesta, cu 10,4 euro/mp, este orașul cu cea mai mică chirie din ECE, respectiv Wroclaw (11,1 euro/mp) și Gdańsk (10,60 euro/mp) din Polonia. 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cea mai mare schimbare anuală a prețurilor locuințelor de închiriat a fost observată în Barcelona (+27,54%). O altă schimbare anuală semnificativă a fost înregistrată în Győr, Ungaria (+26,96%), Alicante, Spania (+25,75%) sau Varșovia, Polonia (+18,01%). 

La polul opus, cele mai mici niveluri medii ale prețurilor de închiriere au fost observate în mod repetat în Bulgaria, mai exact în Burgas, unde cetățenii ar putea plăti în medie 2,90 euro/mp/lună, urmată de Varna cu 3,70 euro/mp/lună și Sofia cu 4,60 euro/mp/lună. 

Alte țări din Balcani (Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia) se află la coada clasamentului și se mândresc astfel cu cea mai bună accesibilitate a prețurilor de închiriere a locuințelor din Europa. 

Sursă foto: Deloitte Property Index 2022

În cadrul studiului este analizată și piața ipotecară de pe continentul european. Astfel, unul dintre cei mai reprezentativi indicatori ai pieței rezidențiale este gradul de îndatorare al gospodăriilor. Analizând datele disponibile, nivelul de îndatorare diferă foarte mult între țările europene. Din punct de vedere general, acest lucru se datorează în principal mai multor factori: ponderea deținătorilor de credite ipotecare în rândul populației fiecărei țări, maturitatea piețelor ipotecare și evoluțiile istorice ale pieței rezidențiale naționale separate.

România, Ungaria, Letonia sau Slovenia înregistrează o rată de îndatorare relativ scăzută – sub 30 % din totalul creditelor rezidențiale restante în raport cu venitul disponibil al gospodăriilor.

Țările din Europa Centrală, precum Polonia și Republica Cehă, au menținut nivelul de îndatorare sub nivelul de 50%.

Cel mai ridicat nivel de îndatorare a fost observat în Danemarca, Norvegia și Țările de Jos. Toate cele trei țări au depășit nivelul de îndatorare de 170%.

Germania și Franța, cele mai populate țări din Europa cu cel mai mare stoc de locuințe, au fost marcate de un grad de îndatorare de aproximativ 75%.

Dacă ne uităm la ratele dobânzilor la creditele ipotecare rezidențiale, cele mai mari rate au fost înregistrate în Polonia, urmată de Ungaria, depășind împreună rata de 4,0% în 2021. Este demn de remarcat faptul că Polonia a înregistrat în ultima vreme o creștere foarte abruptă a ratelor medii ale dobânzilor ipotecare, acestea situându-se la o rată de 2,5% pe parcursul anului 2020.

Cu excepția acestor două țări, rate medii ale dobânzilor ipotecare de peste 2% au fost observate în alte opt țări – Regatul Unit, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Irlanda, Republica Cehă, România și Bosnia și Herțegovina.

De cealaltă parte a spectrului, cele mai accesibile rate medii ale dobânzilor ipotecare au fost înregistrate în mod tradițional în Portugalia (0,8%), Franța (1,1%) și Slovacia (1,1%).

În concluzie, există o ușoară tendință de creștere a ratelor medii ale dobânzilor ipotecare în rândul țărilor europene participante. Există, totuși, excepții. De exemplu, Portugalia, Austria, Spania și Slovenia au înregistrat o ușoară scădere a ratei dobânzii ipotecare.

În 2021, piața rezidențială din România și-a continuat tendința de creștere lentă, cu o ușoară creștere a prețului mediu al locuințelor. La fel ca în anii precedenți, există diferențe semnificative între prețul mediu național al locuințelor și prețul din orașele mari. 

Prețurile locuințelor din orașele mari au crescut cu 7% de la an la an. Numărul de potențiali cumpărători a rămas la niveluri destul de stabile față de anul precedent, însă numărul total de tranzacții a scăzut față de anul 2020. 

Segmentul închirierilor rezidențiale s-a confruntat cu o ușoară creștere a cererii, în timp ce proprietățile listate pentru închiriere în marile orașe din România au scăzut semnificativ în această perioadă. 

Prețurile care au putut fi observate pe piață au avut o creștere de aproximativ 7% în 2021 față de media anului 2020, în timp ce, în aceeași perioadă de timp, rata ipotecară a scăzut de la 4% la 3,03%. Cu toate acestea, se așteaptă ca ratele dobânzilor ipotecare să crească în 2022 și nu este clar cât de mult ar afecta acest lucru cererea de spații rezidențiale. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dacă vă ducea capul, cât de cât, vă raportați la salarii,și nu la prețul de chirie/euro!!! ăia iau 4500/lună!?! raportați chiria la salariul mediu net/Ro și vedeți ce iese!adică la 4000lei/lună!se vede că sunteți în aer(cumpărați)!

  2. Romanii vor preturi la imobiliare si chirii la nivel european in timp ce salariile sunt cele mai mici, impozitele cele mai mari, poluare cea mai mare, calitatea caselor/cutiilor cea mai mica, educatie si transport foarte proaste toate astea facand ca 5-6 milioane din cei 22 de romani sa plece. Dar normal cei 22-6= 19(!!) ramasi cumpara cate trei case fiecare si le tin goale pana se dubleaza pretul. Romania, tara care a inventat smecheria.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.