Studiu EY: Două treimi dintre companiile participante la analiză consideră că noile tehnologii vor juca un rol esenţial în redresarea activităţii lor după pandemie

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Aproape trei sferturi dintre întreprinderi (71%) consideră că pandemia provocată de COVID-19 a accelerat planurile de transformare digitală existente, iar 52% au semnalat un interes sporit faţă de tehnologiile 5G şi IoT (internetul lucrurilor), potrivit studiului EY Reimagining Industry Futures Study 2021.

Studiul, care a sondat opiniile a peste 1.000 de întreprinderi globale, a constatat că 74% dintre respondenţii organizaţii provenind dintr-o gamă largă de sectoare cred că tehnologia 5G va reprezenta o şansă de a-şi reinventa procesele în următorii cinci ani, transmite Agerpres.

“La nivel global, putem observa o schimbare de mentalitate în ultimele 12 luni, cu peste 41% dintre respondenţi menţionând un suport mărit din partea leadership-ului organizaţiilor în ceea ce priveşte oportunităţile legate de 5G şi accelerarea integrării echipamentelor IoT în operaţiunile companiilor. În România, companiile locale trebuie să investească în educaţia cu privire la beneficiile tehnologiei 5G şi să creioneze o strategie şi un plan de implementare accelerat, pentru a compensa astfel întârzierile legate de mediul legislativ, a declarat Cristian Cârstoiu, partener, Consultanţă, Head of Innovation, EY România.

În contextul în care organizaţiile continuă să îşi dezvolte planurile de transformare, 65% dintre respondenţi consideră că noile tehnologii vor juca un rol esenţial în redresarea activităţii lor după perioada de pandemie. Totuşi, majoritatea organizaţiilor abordează implementarea acestora cu prudenţă, numai 17% dintre companii investind în prezent în tehnologia 5G. În acelaşi timp, 73% dintre întreprinderi plănuiesc să facă astfel de investiţii în termen de trei ani.

Totodată, 64% dintre respondenţii companii au declarat că se confruntă cu dificultăţi în a identifica tipul potrivit de furnizor pentru strategia lor 5G, în timp ce 74% dintre respondenţi declară că furnizorii trebuie să ofere o viziune mai coerentă în ceea ce priveşte tehnologia 5G pentru a construi o argumentaţie solidă în favoarea investiţiei. Printre priorităţile indicate de respondenţi în privinţa alegerii unui furnizor 5G se numără faptul că furnizorii trebuie să asigure rezultate comerciale în calitate de parteneri şi nu doar simple beneficii tehnologice (79%), iar soluţiile end-to-end reprezintă un atribut preferat al furnizorilor (30%).

Conform studiului, doar 18% dintre respondenţi îi consideră pe operatorii de telecomunicaţii drept experţi în transformarea digitală, o competenţă vitală care trebuie îmbunătăţită, având în vedere că organizaţiile recurg tot mai mult la tehnologia 5G pentru a-şi impulsiona planurile de transformare. Majoritatea respondenţilor îi consideră pe furnizorii de servicii IT şi de aplicaţii/platforme (51% şi, respectiv, 65%) drept experţi în transformarea digitală.

În privinţa principalei priorităţi în materie de 5G, 36% dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi de explorarea relaţiei acestei tehnologii cu alte tehnologii emergente, în timp ce integrarea tehnologiei 5G cu tehnologii şi procese existente a fost indicată drept principala dificultate de 38% dintre respondenţii companii.

Raportul mai semnalează că investiţiile în tehnologia 5G în rândul organizaţiilor din regiunea Asia-Pacific le devansează pe cele din America de Nord şi de Sud şi din Europa. 78% dintre organizaţii investesc în prezent sau plănuiesc să investească în această tehnologie în următorii doi-trei ani, faţă de 71% dintre organizaţiile atât de pe continentul american, cât şi din Europa.

În acelaşi timp, 27% dintre organizaţiile din Asia-Pacific manifestă un interes semnificativ mai mare faţă de tehnologiile 5G şi IoT de la începutul pandemiei provocate de COVID-19, în comparaţie cu 13% şi 15% dintre organizaţiile americane şi, respectiv, europene. Per total, studiul a constatat că întreprinderile din Europa rămân în urmă faţă de alte regiuni în ceea ce priveşte recunoaşterea potenţialului tehnologiei 5G: 70% consideră că 5G va deveni un element central al proceselor lor de afaceri, comparativ cu 80% în Asia-Pacific şi 75% în America de Nord şi de Sud.

Studiul Reimaging Industry Futures Study 2021 a fost realizat prin intermediul unui sondaj online la care au participat 1.012 companii globale în intervalul februarie-martie 2021, iar tema sa principală a fost înţelegerea percepţiilor în privinţa tehnologiei 5G. Respondenţii au provenit din 11 ţări: SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, India, Australia, China, Japonia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Austria, acoperind o paletă largă de sectoare de activitate, printre care tehnologie, produse de larg consum, energie şi servicii publice.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *