Studiu FIC: Optimism în rândul companiilor cu privire la evoluția economiei românești

birou calculatoare IBM

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a realizat o nouă cercetare Business Sentiment Index (BSI), organizată în luna septembrie 2021. Primul studiu de acest fel a fost realizat de FIC în urmă cu șapte ani.

Datele studiului arată că așteptările mediului de afaceri din România rămân optimiste și sunt aliniate cu cele din martie 2021. Cercetările au relevat că există un sentiment general pozitiv al mediului de afaceri din România, în linie cu evoluțiile la nivel internațional, mai ales în ceea ce privește performanța viitoare a afacerilor.

80% dintre companii se așteaptă în continuare la creșterea performanțelor financiare, în special activitatea de pe piața internă. Aproape jumătate (46,7%) se așteaptă ca exporturile să rămână la niveluri similare, un procent asemănător cu cele observate în 2019, anterior pandemiei.

Din perspectiva investițiilor, se păstrează încrederea companiilor în oportunitățile de afaceri, deoarece pentru următoarele 12 luni, mai mult de 53% dintre companii au planuri de investiții. Aceste rezultate marchează un nou vârf pentru BSI.

Investițiile de capital planificate pentru anul viitor sunt corelate cu planurile de forță de muncă ale companiilor:

  • 60% dintre companii caută să angajeze personal în anul următor,
  • doar 11% le vor pune în așteptare.

Intențiile privind planurile de forță de muncă pentru următoarele 12 luni reprezintă un nou vârf înregistrat de la lansarea BSI. Dar, în timp ce companiile caută forță de muncă, din păcate percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, deoarece doar 39% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă, situându-se la un nivel similar cu rezultatele anterioare pandemiei.

Totodată, 60% dintre companii nu așteaptă efecte masive ale pandemiei asupra activităților lor, în timp ce 38% vor fi afectate moderat. Angajații vor continua să lucreze de acasă, 38% dintre companii estimează că între un sfert și jumătate dintre angajații lor vor continua să lucreze de acasă, în timp ce 29% se așteaptă ca mai mult de jumătate din angajați să continue în regim de telemuncă.

Aceste răspunsuri reprezintă un semnal potrivit căruia companiile au luat toate măsurile sanitare în pregătirea acestui scenariu și sunt gata să se confrunte cu această situație.

Veștile proaste rămân în mod constant în legătură cu infrastructura, transparența și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor, fiind încă din 2016, domenii percepute ca foarte slabe și necompetitive de majoritatea respondenților.

În același timp, membrii FIC consideră că România are o mare oportunitate, de a folosi finanțarea disponibilă în programul de reformă și reziliență pentru a găsi soluțiile cele mai adecvate pentru a adresa aceste probleme prin implementarea PNRR. Deși situația politică din ultima lună nu a răspuns nevoii de predictibilitate pentru mediul de afaceri, aprobarea PNRR reprezintă un moment important pentru acest proiect de țară, pe care suntem pregătiți să îl susținem în etapa de implementare.

sursa foto: Facebook IBM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *