Studiu KeysFin: TOP 10 IFN-uri din România/ Valoarea creditelor acordate a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea anului

bani euro pexels Sursa foto: Pexels

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2% în primele 6 luni din acest an (față de aceeași perioadă din 2021), arată o analiză publicată de KeysFin. În anul post-pandemic, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 8,1% la 38 de miliarde de lei.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat aproape 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9% din total, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iunie 2022, publicate de Banca Națională a României (BNR).

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 76% din total portofoliu, față de 47% din total, în cazul băncilor în 2021. Din portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare, 85% sunt destinate IMM-urilor, potrivit datelor BNR.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Peste 90% dintre creditele acordate de IFN-uri populației au fost în lei, 9% din total sunt creditele în euro și 0,9% de credite în alte valute, arată datele de la sfârșitul lui iunie 2022.

evolutie creditare IFN - analiza KeysFin„Față de finalul anului trecut observăm o creștere cu 0,4% în cazul ponderii creditelor acordate populației în euro, concomitent cu o scădere cu 0,3% a ponderii creditelor în lei. La polul opus, 81% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei, cu 19% din total, potrivit datelor BNR. Din perspectiva maturității, observăm că 68% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadența cuprinsă între 1 și 5 ani, 28,6% aveau scadența peste 5 ani, iar 3,5% mai puțin de un an”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Cele mai mari IFN-uri din România

UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA  a fost cel mai mare IFN din România după valoarea activelor totale, de 5,3 miliarde de lei, care a reprezentat 12,4% din total în 2021. Pe locul 2 s-a situat  BCR LEASING IFN SA cu active totale de 3 miliarde de lei, 7% din total, urmat de BNP PARIBAS LEASING SOLUTIONS IFN SA, care a înregistrat cea mai mare creștere nominală de 638 milioane de lei și cel mai mare avans procentual de 36,5% din top 10, la 2,4 miliarde de lei în 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice analizate de specialiștii KeysFin.

TOP IFN-uri Romania 2022 - analiza KeysFin

În privința Rezultatului net, FONDUL NAȚIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ȘI MIJLOCII SA – IFN (locul 8 după activele totale) a avut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, de aproape 103 milioane de lei și a generat 7,7% din total în 2021. Pe locul al doilea, după profitul net înregistrat în 2021, s-a situat UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA cu 101 milioane de lei, urmat de TBI MONEY IFN SA cu 77,6 milioane de lei în 2021.

Credite neperformante, în scădere

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 0,6 puncte procentuale (p.p.) la 3,6% în 2021, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul populației (-1 p.p.), potrivit datelor BNR. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populației a fost de peste 2 ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populație (7,4% comparativ cu 3,6% în cazul creditelor bancare) și mult peste valoarea observată în cazul creditelor IFN acordate companiilor (2,2%) în 2021.

Creanțele restante și îndoielnice ale IFN-urilor au scăzut cu 8,4% la 600 milioane de lei în 2021, ponderea acestora în totalul activului net diminuându-se la 1,4% la sută în 2021. Creditele restante și îndoielnice au avut, de asemenea, o tendință anuală descrescătoare, cu 16%, la 395,6 milioane lei în 2021.

Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante și îndoielnice a crescut marginal cu 0,8%, la 2,4 miliarde de lei în 2021.

Analiza include rezultatele a 165 de IFN-uri dintre cele 175 incluse în Registrul General la sfârșitul lui august 2022 (94%). 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. O populatie care se indatoreaza din ce in ce mai mult denota o societate in care sunt multe lipsuri.

    Trebuie punctat faptul ca persoanele care fac credite nebancare la IFN-uri sunt persoane care cel mai probabil au deja alte credite in curs sau bancile nu le ofera finantare. Majoritatea acestora au probleme grave cu banii de ajung sa se imprumute de la IFN.

    Mi-ar placea sa vad o statistica cu numarul de persoane care au credite nebancare si numarul celor care au credite bancare.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.