Studiu: Managerii români sunt siguri ca salariile vor crește și în 2022, iar criza de pe piața muncii va continua

hala uti, muncitori Sursa foto: UTI, Facebook

Managerii români sunt siguri că în 2022 salariile se vor majora în România în principalele sectoare de business și că va fi și mai dificil decât în acest an să recruteze noi angajați. Acestea sunt concluziile unui barometru de opinie realizat în rândul managerilor din România de către EXEC-EDU, liderul pieței de executive education, segmentul de top al pieței de training.

Astfel, 59% dintre cei intervievați consideră că salariile în principalele sectoare de business din economia locală vor continua să crească anul viitor, în timp ce 34% consideră că nivelul acestora va rămâne similar cu 2021.

Majoritatea managerilor (78%) sunt de părere că în 2022 va fi și mai dificil să angajeze, pe când 19% spun că acest proces va fi mai ușor, în timp ce restul susțin că depinde de industrie, de companie și de competențele cerute. Pentru comparație, 89% din respondenți afirmă că și în 2021 a fost mai degrabă dificil să recruteze angajați.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

”Ritmul pandemiei a încetinit la nivel global, iar managerii români sunt de părere că piața muncii, care a fost ușor blocată în acest an, va apăsa pedala de accelerație anul viitor. Selecția și recrutarea candidaților în roluri de management  care să dețină noile competențe impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pieței este reflectat în cererea în creștere pe care o avem pentru programele de management. Este esențial ca managerii să deprindă noi competențe atât de necesare astăzi, printre care spirit antreprenorial, agilitate, gândire critică, reziliență sau inteligență emoțională”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Întrebați despre majorarea salariului minim brut pe economie, care va crește cu până la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, un procent de peste 90% din managerii intervievați sunt de acord cu această majorare. Totodată, aceștia consideră că nu este normal ca salariile în companiile de stat să fie mult mai mari decât în companiile private.

În ceea ce privește nivelul salariilor în industria în care activează, peste jumătate din respondenți (51%) afirmă că acestea s-au majorat în primul semestru din 2021. Un procent similar (49%) spun că în această perioadă s-au majorat salariile și în companiile în care lucrează, ceea ce înseamnă că doar jumătate dintre companii au urmat trendul pieței.

La sondajul EXEC-EDU, realizat în luna mai, au răspuns manageri din industrii ca retail, IT, petrol și gaze, jocuri de noroc, educație, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanță. Respondenții ocupă poziții de middle management (64%), top management (28%), business owner (8%).

Un procent de 47% dintre intervievați lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 21% activează în companii cu cifre de afaceri de 5-10 milioane de euro, iar 33% sunt în companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: