STUDIU Numărul persoanelor care reușesc să pună bani deoparte de la o lună la alta a crescut cu 9% / În pandemie au scăzut cheltuielile zilnice, dar și cele cu călătoriile

pusculita-purcelus-economii

Numărul persoanelor care reușesc să economisească de la o lună la alta a crescut de la 16% la 24%, în timp ce procentul din populație care reușește să acopere strictul necesar traiului se menține relativ similar (aproape jumătate din populație), se arată într-un studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru Raiffeisen Bank.

Potrivit studiului, un număr semnificativ dintre români pare să își fi îmbunătățit situația financiară, procentul din populație care nu face față cheltuielilor zilnice scăzând de la 35% la 24%. Această evoluție se datorează în mare parte scăderii cheltuielilor zilnice în perioada carantinei, dar și a celor cu călătoriile.

Numărul persoanelor care se tem de pierderea locului de muncă s-a dublat, de la 11% cât era la începutul anului 2020, la 28% în 2021 și este menționată în topul situațiilor care pun în dificultate bugetul personal, alături de cheltuielile neprevăzute.

Incertitudinea economică provocată de pandemie a făcut ca jumătate dintre români să aibă o abordare mai precaută față de cheltuielile care nu erau necesare, 1 din 3 români a ales să își planifice bugetul lunar, iar 1 din 5 români a economisit mai mult. 9% dintre respondenti au declarat ca au hotarat să se înscrie la cursuri de educație financiară.

Studiul „Provocările financiare ale românilor” este realizat ca parte a programului de educație financiară Money Bistro, dezvoltat de Raiffeisen Bank.

Sursa Foto: Unsplash.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *