Potrivit unui raport publicat marţi 7 decembrie de Laboratorul inegalităţilor mondiale (World Inequality Lab), pandemia a însemnat pentru cei bogaţi o ocazie de a cîştiga şi mai mulţi bani, iar celor săraci le-a agravat situaţia. Raportul a fost coordonat, printre alţii, de economistul francez Thomas Piketty, transmite RFI România.
Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America latină sunt, potrivit raportului, regiunile cu cele mai mari inegalităţi. În ultimii 25 de ani averile celor bogaţi s-au triplat. Doar anul trecut patrimoniul acestui grup favorizat a crescut cu 3600 de miliarde de dolari. Ceea ce, precizează comentatorii avizaţi, echivalează cu cheltuielile anuale din domeniul sănătăţii ale tuturor ţărilor din lume.
Cotidianul Libération reia cîteva cifre halucinante. La fiecare 17 ore un nou individ intră în cercul miliardarilor, deja în număr de 2755 pe planetă. Fenomenul îmbogăţirii celor bogaţi este vizibil şi în Franţa unde 500 de mari averi sunt echivalentul a 30 la sută din produsul intern brut. Ceea ce înseamnă că acest club restrîns este de trei ori mai bogat azi decît era acum zece ani.
În cursul secolului trecut, spun specialişti citaţi tot de Libération, inegalităţile au fost în recul, printre altele datorită celor două războaie mondiale, a crizei economice din 1929 şi a prosperităţii înregistrată după 1968. Tendinţa s-a inversat însă după 1983 pe fondul unui val de liberalizări.
În contextul acestui tablou deprimant, Europa rămîne totuşi zona cea mai puţin perturbată de adîncirea inegalităţilor. Un motiv în plus pentru a crede în acest proiect comunitar în cadrul căruia statele au şi o politică socială.
sursa: RFI România
sursa foto: Designed by Freepik