România ocupă primul loc în topul țărilor din Europa pentru turiști și expați în ceea ce privește modalitatea de a naviga din punct de vedere lingvistic, potrivit unui clasament realizat de platforma de învățare a limbilor străine Preply.
Preply a analizat limbile vorbite în aceste țări din Europa, accentele și dialectele native ale fiecărei țări și cât de bine este vorbită limba engleză, precum și costul mediu al unei lecții de limbă.
Irlanda ocupă locul al doilea în topul celor mai puțin dificile limbi, urmată de Portugalia și Serbia, care se află pe locul al treilea. Pe de altă parte, locurile cele mai dificile se află Cehia, Elveția și Franța. În același timp, țara cu cea mai mare varietate de accente și dialecte, 70 în total, este Olanda.
În fruntea clasamentului se află România. România are cel mai mic număr de accente/dialecte – Muntenia, Moldova și Banat. În plus, deși România se situează la un nivel mediu în ceea ce privește limba engleză vorbită de populație, lecțiile de limba română sunt destul de accesibile, în medie 13 lire sterline/15 euro, situându-se pe locul al treilea în topul celor mai ieftine țări. Pe locurile doi și trei urmează Irlanda, Portugalia și Serbia – ultimele două clasându-se împreună pe locul trei.
Gaelica este singura limbă vorbită în Irlanda, în afară de engleză, și recunoaște patru dialecte regionale (engleza irlandeză, Ulster, Dublin și Irlanda de Sud-Vest). Deși țara deține cel mai înalt punctaj în ceea ce privește cunoașterea limbii engleze (împreună cu Marea Britanie), dacă cineva dorește să învețe limba maternă, va trebui să plătească în medie 20 de lire sterline/ 23 de euro.
Portugalia și Serbia ocupă locul al treilea. În Portugalia singura limbă vorbită este portugheza. Cu toate acestea, dacă ne îndreptăm atenția spre dialecte, vizitatorii și noii rezidenți se vor confrunta cu zece variante regionale diferite ale limbii portugheze. În ceea ce privește cunoașterea limbii engleze, Portugalia se situează pe locul șapte în topul celor mai competente țări din Europa, fiind, de asemenea, printre primele 10 cele mai ieftine țări pentru o lecții privind limba maternă (în medie 18 lire sterline/ 21 euro).
Serbia oferă lecții de limbi străine mai ieftine (medie de 16 lire sterline/19 euro) și se vorbesc două limbi oficiale – sârba (primară) și albaneza. În ceea ce privește accentele și dialectele, sunt recunoscute doar opt în total, printre care ștokavianul, herțegoviana de est și Šumadija-Vojvodina. În ceea ce privește toți cei patru factori, țara ocupă cel mai mic loc în ceea ce privește scorul limbii engleze, situându-se pe locul al treisprezecelea din toate cele 29 de țări europene analizate.
Țările cu cele mai mari obstacole lingvistice
Cehia ocupă primul loc în topul celor mai dificile țări în ceea ce privește obstacolele lingvistice. Lecțiile private de limbi străine pot costa în medie 63 de lire sterline și, deși în această țară este înregistrată o singură limbă (cehă), în Cehia se vorbesc în total 26 de dialecte și accente.
Franța și Elveția completează topul celor mai dificile trei țări. Franța posedă unul dintre cele mai mici scoruri privind limba engleză și numără 40 de dialecte și accente regionale unice, însă lecțiile de limbi străine vor costa în medie 22 de lire sterline (26 de euro). Elveția înregistrează patru limbi oficiale diferite (germană, franceză, italiană și romansh) și, de asemenea, țara ocupă un loc slab în ceea ce privește scorul de cunoaștere a limbii engleze.
În ceea ce privește cel mai mare număr de accente și dialecte întâlnite într-o singură țară, numărătoarea finală relevă 70 de accente/dialecte regionale diferite prezente doar în această țară – Olanda. Norvegia, Regatul Unit și Turcia se află pe locurile doi și trei, cu 60 și, respectiv, 52.
Pe baza țărilor din Europa, studiul ia în considerare limbile oficiale vorbite într-o țară, numărul de accente regionale recunoscute, scorul de competență în limba engleză al țării și costul mediu al unei lecții de limbă online în limba principală a țării.
Preply este o platformă globală de învățare a limbilor străine, care conectează 140.000 de tutori cu zeci de mii de studenți din întreaga lume.