Dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul de viață sau cu familia, 38% nu și-au monitorizat aceste cheltuieli în niciun fel în ultimii doi ani, potrivit unui studiu organizat de ING Bank România. Mai mult, doar 17% dintre aceștia au un buget bine definit pentru viitor. Pentru cei care își monitorizează cheltuielile comune, instrumentul preferat este aplicația bancară, folosită în acest scop de 36% dintre respondenți.
Cuplurile, cele mai dornice să pună banii la comun
Aproape jumătate (48%) dintre participanții la studiu își gestionează cheltuielile la comun. Dintre aceștia, 86% își impart cel mai frecvent cheltuielile cu partenerul de viață. Tinerii (18-29 ani) sunt mai înclinați să își împartă cheltuielile cu părinții (28%), însă 66% dintre ei își împart cheltuielile tot în cuplu. Femeile și-ar dori să împartă un astfel de cont cu copiii (35% față de 24% dintre bărbați).
Cont bancar sau numerar
Cei care păstrează toți banii împreună preferă să îi țină într-un cont bancar, în timp ce respondenții care țin doar o parte din bani împreună au declarat că îi țin cash în casă.
Aproape toți participanții au afirmat că împart cheltuielile cu alimente (89%), urmate de cele cu utilități (83%), vacanțe (75%) și întreținerea locuinței (72%).
Vacanțele, cel mai comun motiv pentru a economisi împreună, pentru toate grupele de vârstă
21% dintre respondenții care își împart cheltuielile au declarat că nu reușesc să economisească. 79% reușesc să pună bani deoparte, în principal pentru vacanțe (61%), îngrijirea sănătății (45%) și viitorul copiilor (44%). Cei mai tineri au obiective diferite, economisesc mai mult pentru a cumpăra o locuință (26%) și mai puțin pentru sănătate sau pensie, însă vacanțele sunt și în topul acestora, cu aceeași pondere de 61%. Mai mulți bărbați sunt înclinați să își gestioneze investițiile singuri (21% față de 7% dintre femei).
Cei cu venituri mai mari, dar și cu un nivel de educație mai ridicat, economisesc lunar mai mult, au un fond de siguranță (3-6 salarii) și au investiții.
În percepția respondenților, principalele beneficii ale unui cont comun sunt: administrarea unor cheltuieli ce țin de casă, precum plata chiriei, a utilităților, a mâncării (57%), ușurința în gestionarea banilor (52%) și achitarea datoriilor comune (43%). Doar 16% au afirmat că vor să vadă cum își gestionează cealaltă persoană banii. Cei mai mulți dintre aceștia își doresc să facă operațiuni generale: plăți, transferuri, depuneri și retrageri.
Principalul motiv care i-ar impiedica să dețină un cont comun este legat de obișnuință, pentru că nu au mai avut până acum (34%). În același timp, 23% dintre aceștia sunt de părere că ei gestionează cel mai bine banii și își doresc control complet, în timp ce 21% nu vor ca altcineva să poată lua oricând bani din contul lor.
Cei tineri (18-29 ani) sunt mai înclinați să își gestioneze singuri banii din cont sau economiile. Totodată, aceștia se consultă mai puțin cu cealaltă persoană înainte de a face achiziții mari (52% față de 71-74% pentru cei mai în vârstă).