SUA cere suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid / Industria farma protestează

comirnaty pfizer cncav rovaccinare coronavirus covid sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

Statele Unite au anunțat miercuri că sunt în favoarea unei suspendări a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, o asumare de poziție excepțională în momentul în care majoritatea țărilor se confruntă cu o penurie de seruri, în special India, care a înregistrat un record de 4.000 de morți în ultimele 24 de ore, scrie AFP, citată de publicația boursorama.com.

India a înregistrat 412.000 noi contaminări în 24 de ore, iar bilanțul oficial, considerat puternic subevaluat, indică peste 230.000 de decese și peste 21 de milioane de cazuri, în total.

“Este vorba de o criză sanitară mondială iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei de Covid-19 cer măsuri extraordinare”, a afirmat reprezentanta americană pentru Comerț Katherine Tai.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Administrația americană „crede cu tărie în protejarea proprietății intelectuale, dar pentru a pune capăt aceste pandemii susține ridicarea acestor protecții pentru vaccinurile împotriva Covid-19”, a argumentat Katherine Tai

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat pe Twitter o “decizie istorică”.

Pentru moment, aceste brevete sunt deținute în principal de laboratoarele americane care se opun puternic inițiativei deoarece le-ar priva de venituri esențiale necesare pentru inovații costisitoare.

Federația internațională a industriei farmaceutice (IFPMA) a caracterizat drept “dezamăgitoare” poziția SUA.

“Suntem total de acord cu obiectivul ca vaccinurile anti-Covid 19 să fie distribuite rapid și echitabil în lume. Dar, așa cum nu am încetat să spunem, o suspendare este răspunsul simplu dar greșit la o problemă complexă”, potrivit sursei citate.

Stephen Ubl, președintele federației americane PhRMA, a subliniat că o astfel de decizie ar putea “slăbi și mai mult canalele de distribuție deja tensionate și să favorizeze proliferarea vaccinurilor contrafăcute”.

În opinia sa, ar trebui mai degrabă atacate problemele legate de distribuție și de disponibilitatea “limitată” a materiilor prime.

Anunțul Washingtonului vine într-un moment în care fractura crește între națiunile sărace și țările bogate, unde campaniile de vaccinare permit o ridicare progresivă a restricțiilor sanitare.

Pandemia a ucis peste 3,2 milioane de oameni în întreaga lume de la momentul în care biroul OMS din China a semnalat oficial apariția Covid-19 la sfârșitul lui decembrie 2019, potrivit bilanțului AFP.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: