SUA: Federal Reserve se așteaptă la majorarea dobânzilor de intervenție în 2022

federal reserve Foto: Wikipedia

Inflația în Statele Unite ar urma să ajungă la 5,3% în 2021 și la 2,6% în 2022, a precizat banca centrală americană, Federal Reserve, la capătul reuniunii comitetului de politică monetară, potrivit BFM TV.

Fed a anunțat miercuri retragerea accelerată a susținerii pentru economie și se pregătește de acum pentru majorarea dobânzilor de intervenție în cursul anului viitor, în încercarea de a controla inflația vertiginoasă care a devenit un obstacol major al președinției Biden.

Creșterea generalizată a prețurilor de consum, care se dovedește mai rezistentă decât se estima, penalizează dur familiile americane.

O creștere a dobânzilor de intervenție, care încetinește cererea prin majorarea costurilor de creditare, este considerată cel mai util instrument pentru atenuarea inflației.

Astfel, Fed a devansat cu câteva luni sfârșitul programului de achiziții de active (“tapering”), o condiție prealabilă pentru majorarea dobânzilor de intervenție.

O majoritate a membrilor comitetului de politică monetară se așteaptă la trei majorări ale dobânzilor, în 2022.

Instituția, care a venit în sprijinul economiei în primăvara lui 2020, ia act acum asupra nevoii de acțiuni urgente în condițiile în care inflația a atins 6,8% în noiembrie în cifre anualizate, un record din 1982 și mult peste nivelul de 2% considerat sănătos pentru economie.

Fed a subliniat însă că va menține dobânzile la nivele minime atât timp cât nu se înregistrează progrese noi pe piața muncii.

Pentru moment, instituția se așteaptă la o rată a șomajului de 4,3% în acest an și 3,5% în 2022, respectiv nivelul din februarie 2020, înainte de propagarea epidemiei în SUA.

Propagarea rapidă a variantei Omicron complică pentru moment sarcina Federal Reserve.

La aceasta se adaugă presiunea politică. Joe Biden este acuzat de opoziția republicană, dar și de voci din tabăra sa, că alimentează inflația injectând prea multe lichidități în economie.

În martie, acesta a promulgat un plan de urgență de 1.900 miliarde dolari după peste 3.600 miliarde injectate în 2020.

La jumătatea lui noiembrie, acesta a promulgat un plan de infrastructuri de 1.200 miliarde și presează acum pentru un plan de reforme sociale și de mediu de circa 1.800 miliarde.

Prea mult, acuză republicanii, în timp ce administrația Biden se apără afirmând că planurile se întind pe un deceniu.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *