SUA și Germania reafirmă că Nord Stream 2 va fi afectat de sancțiuni, dacă Rusia invadează Ucraina

Redacția ian. 28, 2022 0 comentarii
nord-stream-2

Statele Unite și Germania au intensificat avertismentele că gazoductul Nord Stream 2 va fi în joc dacă Rusia va invada Ucraina, scrie The Guardian.

La o zi după ce SUA și aliații săi au răspuns oficial cererilor de securitate emise de Rusia, oficialii de la Moscova au declarat că principalele lor preocupări nu au fost abordate, dar în special nu au exclus noi discuții.

SUA au avertizat Rusia cu privire la consecințele rapide și grave dacă va invada Ucraina, după ce Moscova a adunat zeci de mii de soldați la granița cu vecinul său occidental.

În urma discuțiilor, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat parlamentului că guvernul său „lucrează la un pachet puternic de sancțiuni” alături de aliați, care ar include Nord Stream 2.

Conducta, pe care Germania a construit-o sfidător, în ciuda criticilor din partea SUA și a țărilor est-europene, va mai mult decât dubla aprovizionarea cu gaz natural rusesc către cea mai mare economie a Europei.

La Washington, un înalt oficial și-a exprimat încrederea că o invazie va împiedica Germania să activeze proiectul de mai multe miliarde de dolari, care a fost finalizat în septembrie, dar necesită încă testare și aprobare de reglementare.

„Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a declarat Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice. „Cred că declarațiile care vin din Berlin chiar și astăzi sunt foarte, foarte puternice”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat miercuri seară că conducta, care promite a fi foarte profitabilă pentru proprietarul său rus, Gazprom, nu va merge înainte dacă Vladimir Putin lansează un atac asupra Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.