Inflația în zona euro a scăzut la 6,1% în luna mai a acestui an, de la 7,0% în aprilie, mai puternic decât era așteptat, ajutată de o scădere a prețului energiei, a anunțat joi biroul european de statistică Eurostat.
Acesta este cel mai scăzut nivel din februarie 2022. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o valoare mai mică de 6,3%.
Acest lucru duce inflația anuală mai aproape de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene – deși prețurile cresc încă de trei ori mai repede decât vizează BCE.
Inflația de bază, excluzând energia și alimentele, a scăzut, de asemenea, mai mult decât se aștepta, la 5,3% de la 5,6%
Prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 12,5% în ultimul an, în scădere de la 13,5% în aprilie.
Inflația bunurilor industriale a încetinit la 5,8% de la 6,2% în aprilie, în timp ce inflația serviciilor a scăzut ușor la 5,0% de la 5,2%.
Prețurile la energie au scăzut cu 1,7% față de aprilie 2022 – în condițiile în care datele privind inflația prind din urmă creșterea bruscă a costurilor după invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta este în scădere de la o creștere de 2,4% în anul până în aprilie.
Euro area #inflation at 6.1% in May 2023, down from 7.0% in April. Components: food, alcohol & tobacco +12.5%, other goods +5.8%, services +5.0%, energy -1.7% – flash estimate https://t.co/DvudOtOCLT pic.twitter.com/MabN9cDgL1
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) June 1, 2023
Încurajator pentru BCE, inflația de bază (excluzând energia, alimentele, alcoolul și tutunul) a scăzut la 5,3%, de la 5,6%.
Inflația anuală din Germania și Franța a scăzut mai mult decât se prognozase în mai, potrivit datelor publicate miercuri, deoarece prețurile au scăzut față de luna precedentă. Creșterile de preț în cele mai mari economii din zona euro sunt acum la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
Datele naționale au arătat și o scădere a inflației în Spania și Italia.
Banca Centrală Europeană se întrunește pe 15 iunie pentru a lua cea mai recentă decizie de politică monetară, după ce a crescut treptat rata de referință de la -0,5% în urmă cu un an la 3,25% în mai – cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008.
BCE nu a oferit îndrumări anticipate după reuniunea sa din mai, dar a subliniat că presiunile prețurilor au rămas puternice.
Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la „mai multe” creșteri suplimentare pentru a controla inflația.