Surse: ANRE a amendat patru companii pentru manipularea pieței de energie electrică / Tinmar, cea mai mare amendă, de 70 de milioane de euro

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat patru companii pentru manipularea pieței de energie electrică, arată surse din piață consultate de Economedia. Printre acestea se regăsesc Tinmar Energy controlată de Augustin Oancea, Nova Power & Gas, partener al Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești, și o firmă care anterior, sub altă denumire, făcea parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica.

UPDATE ANRE transmite că nu poate comunica momentan ce companii au fost amendate.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, vă comunicăm că o parte dintre investigațiile derulate de ANRE se desfășoară în colaborare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei – ACER, în baza reglementărilor REMIT și a protocolului încheiat cu ACER.

În vederea comunicării rezultatelor acestor investigații, care sunt inițiate la sesizarea ACER, este necesar să se parcurgă anumite etape de coordonare cu ACER. După finalizarea procedurilor necesare vă vom putea comunica aspecte publice privind motivația, sancțiunile și operatorii economici care au fost sancționați. În plus, şi în cazul investigațiilor care nu sunt inițiate la sesizarea ACER există anumite proceduri care trebuie îndeplinite înainte ca ANRE să poată comunica public”, arată instituția.

Știrea inițială

Hotnews a scris marți că amenzile aplicate sunt la un nivel record și depășesc 3% din cifra de afaceri a companiilor, ajungând chiar și până la 7,5%. Amenzile date de ANRE depășesc valoarea de 200 milioane de euro, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Trei dintre cei patru furnzori amendați ar fi EFT Furnizare, Nova Power & Gas și Tinmar, mai scrie publicația.

Tinmar Energy ar fi luat cea mai mare amendă, de 70 de milioane de euro, conform informațiilor Economedia.

Investigația ANRE a fost confirmată și de către unii din furnizori / traderi, care afirmă că aceasta a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC, piaţă anonimă de tranzacționare de energie.

ANRE acuză Tinmar de tranzacții încrucișate, că părţile au tranzacţionat aceeaşi cantitate în ambele sensuri și că intervalul de timp dintre cele 2 tranzacţii a fost unul scurt.

Tinmar susține însă că sesizarea efectuată de OPCOM este un tip de sesizare „emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii”.

Compania mai transmite că „toate tranzacțiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacţionare. Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanta mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună  (29.01-25.02)”. Punctul de vedere integral poate fi citit la finalul articolului.

Tinmar Energy este unul dintre cei mai mari furnizori din România, fiind controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea (0,000015%) și Martin Oil Energy SRL (99,999985), dar în care are Augustin Oancea are 96,94% din acțiuni.

Tinmar Energy a încheiat anul 2022 cu afaceri de 3 ori mai mari decât în anul precedent, de 9,18 miliarde lei, și cu un profit de patru ori mai mare, de 0,52 miliarde lei.

Nova Power and Gas a transmis pentru Hotnews că a respectat pe deplin toate regulile pieței.

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente”, au răspuns reprezentanții companiei.

Nova Power & Gas este o firmă din Cluj, deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%). Compania a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor de la Doicești. În 2022, compania a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%.

EFT Furnizare. Compania a încheiat anul 2022 cu afaceri de 656 milioane lei, în scădere cu 20%, dar profitul a urcat cu 800%, la 51,3 milioane de lei, de la o pierdere de 7,1 milioane de lei în 2021, având doar 5 angajați. EFT face parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica. În urmă cu câțiva ani, compania care era un abonat fidel la energia hidro, se intitula Energy Financing Team România, dar firma sub acest nume s-a dizolvat în 2014.

Punctul de vedere integral al Tinmar:

Referitor la     Articolul “EXCLUSIV Amenzi record pentru manipularea pieței energiei: Patru furnizori / traderi de electricitate vor avea de plătit peste 200 milioane euro “

 Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii.

Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC , piaţă anonimă pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte. Vom dovedi în instanţă că însăşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă.

Tranzacţiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienţilor finali din portofoliu.

Faţă de cele reţinute de către autoritatea de investigaţie respectiv că:

  1. cele două tranzacții ar fi tranzacţii încrucișate , de tip A-B-A ,

precizam că:

piața PC-OTC funcţionează strict în baza contractelor  de tip EFET conform căruia fiecare parte poate acționa fie pe poziție de cumpărător, fie pe poziție de vânzător. Deci inversarea pozitiilor în piaţă este o consecinţă a modului de funcţionare al acestei pieţe si nu un element contraventional.

In plus, piaţa de tranzacţionare angro din Romania este o piata redusă ca număr de participanţi. Societatea noastră derulează contracte cu un numar de 12-14 parteneri eligibili iar din acesţi o parte sunt numai cumpărători iar alţi numai vânzători. Traderi care desfăşoară tranzacţii în ambele sensuri de tranzacţionare sunt în medie în numar de 4 într-un an si, în aceste condiţii,  este imposibil să nu se întâlnească în mod repetat în piaţă pe ambele sensuri de tranzacţionare vanzare-cumpărare.

  1. Părţile au tranzacţionat aceeaşi cantitate în ambele sensuri – 5MW (3715MWh)

subliniem că

Produsul tranzacţionat – 5MW BSLD echivalentul cantităţii de 3715MWh-  este un produs standard pe piaţa OTC. Astfel, peste 85% din tranzacţii încheiate pe această piaţă au ca obiect acest produs.

  1. Intervalul de timp dintre cele 2 tranzacţii a fost unul scurt.

Punct de vedere Tinmar

Toate tranzactiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacţionare.

Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanta mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună  (29.01-25.02).

În plus, nici unul din actele administrative emise in cursul procedurii nu conţin referiri la analiza „ex-post” respectiv la efectele acestor tranzacţii în piata de energie, deşi o astfel de analiză reprezintă o condiţie legală obligatorie pentru antrenarea răspunderii juridice a companiei noastre.

Mai mult, preţurile de tranzacţionare din cele 2 tranzacţii ce au făcut obiectul investigaţiei sunt preţurile pieţei de la momentul tranzacţionării şi ANRE reţine că „variaţia faţă de valoarea pretului de referinţă publicat de catre OPCOM , la data realizării tranzacţiilor în discuţie este între 0,63% si 0.89%”. Prin urmare, nu putem vorbi de manipulare atunci când vorbim de  tranzacţii efectuate la preţuri de piaţă.

Chiar dacă în cadrul documentelor întocmite de către ANRE se reţine că – nu există elemente care sa încadreze „tranzacţiile suspecte” în categoria tranzacţiilor concertate, că nu  au putut identifica probe din care să rezulte că Tinmar a urmărit în mod  intenţionat să manipuleze piaţa si că nu există nicio probă  în sensul existenței vreunei înțelegeri sau vreunui comportament concertat între cele 2 părţi implicate – autoritatea,  dintr-o eroare de interpretare si fără a analiza în profunzime detaliile tranzacţiei si efectele ei, au apreciat totusi ca, şi în lipsa dovezilor pot dispune aplicarea unei sancţiuni

Apreciem că intenţia ANRE de a asigura o piaţă funcţională de tranzacţionare a energiei tinde să capete conotaţii negative şi să ridice semne de întrebare asupra eficienţei acestei pieţe  datorate unei interpretări restrictive şi limitative a prevederilor Regulamentului REMIT si sunt de natura sa determine participantii la piată să renunţe la aceste tranzacţii.

Sesizarea automată de către softul OPCOM/ACER  a unor tranzacţii care ridică suspiciuni nu ar trebui tratate drept contravenţii ci, ar trebui să creeze obligaţia autorităţii  de a investiga şi de a dovedi, dacă e cazul , încălcarea imputată participanţilor, conform unor standarde de probă riguroase.

Avand în vedere toate argumentele legale şi procedurale invocate, concluziilor experţilor în domeniu,  avem convingerea că ne vom dovedi nevinovăţia prin înlăturarea acuzaţiilor reţinute de ANRE în sarcina noastră”.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *