Marcel Ciolacu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (grupul parlamentar al minorităților naționale) au propus adoptarea în procedură de urgență a legii privind pensiile magistraților, potrivit surselor G4Media.
Guvernul trebuie să transmită până pe 15 aprilie un punct de vedere cu privire la implicațiile bugetare ale legii, dată până la care Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Legislativ trebuie să transmită avizele.
Consiliul Economic și Social trebuie să transmită avizul până pe 24 aprilie.
România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba Iulia, scrie Alba24. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați.
Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul de acordare a pensiei speciale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Am spus că sunt două variante de lucru. Prima variantă este aceea în care se stabilește un plafon de venit, de la care încolo se plătește un impozit cu cotă diferențiată față de ceea ce avem acum stabilit de 10%, sau a doua varianta se aplică pentru toate categoriile de pensionari.
Aceasta este o măsură care ține de reforma fiscală și va fi decisă de către Guvern, dacă se va aplica această variantă.
Varianta a doua este cea în care se ajustează stagiul de cotizare sau procentul de acordare a pensiei speciale, pentru că, după cum știți, avem 85% astăzi din veniturile realizate în ultimii 5 ani.
Acesta este mecanismul actual și raportul Băncii Mondiale indică aceste ajustări ale stagiului de cotizare și ale procentului de acordare a pensiilor.
Care va fi această variantă care va fi implementată de către Guvernul României, rămâne să vedem.
Cert este, vă spun cu responsabilitate, că termenul de șase luni a început să curgă și dacă nu implementăm nici o măsură, atunci vom avea pierdere de 230 de milioane de euro”, a spus Marcel Boloș.
Măsura de modificare a pensiilor speciale întâmpină rezistență din mai multe zone ale statului, inclusiv de la CCR.