Surse: Black Sea Oil & Gas renunță la arbitrajul împotriva statului român, privind taxa suplimentară introdusă prin Legea offshore adoptată în anul 2018

Black Sea Oil and Gas Ana

Black Sea Oil & Gas, companie controlată de fondul american de investiții Carlyle, renunță la procesul de arbitraj împotriva statului român ce privea taxa suplimentară prevăzută în Legea offshore adoptată în anul 2018, și care a fost menținută ulterior când legea a fost modificată, anul trecut, arată un document obținut de Economedia.

„Prin prezenta și cu efect imediat, BSOG își retrage toate pretențiile sale atât împotriva Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, cât și împotriva statului român reprezentat de Ministerul Finanțelor în acest arbitraj, fiind acele pretenții pe care le-a afirmat în cererea de arbitraj din data de 21 aprilie 2022. Retragerea de mai sus este ”fără prejudicii”, inclusiv în ceea ce privește toate drepturile BSOG în temeiul sau în legătură cu Acordul de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea și producția de petrol în blocurile XIII Pelican și XV Midia, Zona contractuală ”B”, astfel cum a fost modificat. BSOG își rezervă, de asemenea, toate celelalte drepturi ale sale, fie că sunt contractuale sau de altă natură”, arată documentul.

La începutul lunii aprilie 2022, în presă a apărut informația că BSOG a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, pe fondul nemodificării Legii offshore. Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG), explica atunci: „Când am luat decizia de investiție, în 2019, ne-am bazat pe credința noastră că regulile s-au stabilizat. Am luat decizia cu bună credință, pe baza asigurărilor din partea guvernanților că legea offshore va fi amendată. Cu bună credință am mers înainte. S-a modificat taxa pe veniturile suplimentare, dar nu în așa măsură încât să credem că stabilitatea a fost onorată. Am înaintat un arbitraj. Dacă îl vom continua, vom vedea. Încă exista. Îl evaluăm.”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

CEO-ul companiei afirma luna trecută pentru Europa Liberă că „disputa se referă la taxa suplimentară prevăzută în Legea offshore” și că BSOG dorește „recuperarea oricăror sume plătite statului pentru taxa suplimentară”. Suma se apropie de 400 de milioane de euro.

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, a început anul trecut în iunie producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD). Cele dintâi gaze extrase de Black Sea Oil & Gas din perimetrele offshore de mică adâncime „Ana” și „Doina” au intrat pe 15 iunie 2022 în sistemul național de transport, au anunțat reprezentanții Black Sea Oil & Gas. Compania estimează că cele două zăcăminte vor produce anul acesta jumătate de miliard de metri cubi de gaze. România consumă anual 11-12 miliarde de metri cubi de gaze.

Investiția este primul proiect dus la bun sfârșit de extragere a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect aflat în derulare astăzi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: