Surse: Comisia Europeană obligă România să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate

armata, militar Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

Statul român lucrează, în prezent, la o nouă lege a pensiilor, împreună cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, ca parte a reformelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua lege va merge strict pe criteriul contributivității.

În cadrul reformei, statul a introdus toate pensiile bazate pe contributivitate, dar și toate pensiile speciale în afară de cele ale militarilor. Pensiile militare nu au fost incluse, deoarece statul român consideră în prezent că acestea nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”. Asta deși mare parte dintre acestea nu sunt plătite pe principiul contributivității, ci sunt completate de la bugetul de stat.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acum, Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor, au spus sursele guvernamentale pentru Economedia.

Potrivit acestora, Guvernul reface acum componența comitetului interministerial pentru reforma sistemului de pensii din România, astfel încât la negocieri să ia parte și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Infomații, instituții care au case sectoriale de pensii.

Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019 are termen în PNRR în primul trimestru din 2023, în timp ce intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale are termen în PNRR în ultimul trimestru din acest an.

Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirma la începutul acestui an că cei care confundă pensiile militare cu pensiile speciale fac o greşeală. El a recunoscut, însă, că „presiunea pe buget dată de aceste pensii este, într-adevăr, mare”.

„Sunt întru totul de acord că în România pensiile trebuie să fie plătite pe principiul contributivităţii. Sunt întru totul de acord ca în România să nu avem pensii speciale, însă cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greşeală. Şi pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt, în acest moment, undeva la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei. Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniţi din sistemul de ordine publică, vorbim despre pensii cuprinse între 1000 şi 2500 lei într-un număr de aproximativ 21.000 de pensionari pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%. Toţi cei care aveau pensii sub 2500 lei au primit această indexare. Aşadar nu cred că este corect să punem semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale”, spunea Bode, la începutul anului.

Și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, insista, la începutul anului, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu.

„S-a vorbit despre contributivitate la un moment dat. Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac militarii. Nu este o pensie de contributivitate directă, pentru că nu militarii au plătit, dar de fapt acestea sunt pensii de serviciu”, explica Vasile Dîncu, la Digi24.

El susținea că în armată nu există „pensii nesimțite” și nici măcar foarte mari, ba mai mult, sunt o serie de „nedreptăți” ce trebuie corectate în sistem, pentru că pensiile militarilor nu au mai fost indexate, de exemplu, din 2016.

„Nu cred că sunt pensii nesimțite sau pensii foarte mari și acestea sunt vârfurile, dar din nefericire, am descoperit și pensii de 1.500 de lei, pensii chiar de 1.000 de lei, pentru oameni care au avut vechime mai puțină în armată sau care au ieșit la un moment dat, pentru că au fost scoși oarecum obligatoriu, pentru că s-a reformat armata după intrarea în NATO. Au primit atunci o compensație, însă au rămas cu pensii foarte mici. Și aceștia, dar și alții au nevoie de o reglementare”, a punctat Vasile Dîncu.

Dîncu mai spunea atunci că pensiile militare nu au ce căuta în PNRR.

Pe de altă parte, ministrul a recunoscut că pensiile militarilor „nu aveau ce să caute în PNRR. Nici ministerul nostru și nici alte ministere din Europa, am verificat, nu sunt în PNRR”, a declarat Vasile Dîncu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

      • Esti un bou. In toata lumea civilizata pensiile militare nu sunt bazate pe contributivitate. Sau ai vrea sa te apere la nevoie un politist de 70 de ani?!

        • niciunde in europa si in lume, pensiile si salariile bugetarilor/militarilor/militenilor/sekuristilor/magistratilor/functionarilor publicei/etc NU sunt asa de mari comparativ cu cele din mediul privat din tarrile respective! NICIUNDE in lumea civilizata!!! pensiile speciale/necontributive sunt obscene fata de cele ale productivilor! in babuinia/romania salariile bugetarilor sun cu 70% mai mari decat in privat (probabil record mondial)! si in plus mai ies si la pensie cu 15-20 de ani(un sfert de viata de om) mai devreme decat productivi(scalvetii)! pai e normal asaceva?! daca tot iesi cu un sfert de viata mai repede la pensie, iesi macar cu o pensie apropiata de contribuabilul nespecial(cel care-iti plateste salariul si pensia)!

          • Sunt asa pentru voturi, Bugetarii si pensionarii au fost intodeauna masa de manevra a PSD-ului.

        • in SUA, multi procurori(care la noi, procurorii sunt niste ‘minidumnezei’) parasesc functiile bugetare si se angajeaza la firme private, unde ofera consultanta, expertiza, ca sa castige mai multi bani! in lumea civilizata daca vrei sa faci bani mergi in privat! la noi e invers, daca vrei sa castigi bani mai multi, te faci bugetar! e absurd!
          daca ne uitam la tot sistemul bugetar si ne comparam cu polonia vedem ca ei (polonia tara dubla ca populatie) are aprope jumatate din bugetarii nostrii! ei numai au judete ci regiuni; noi avem UAT-uri/primarii cu primari, secretari, amante, etc, la fel de multe cat are germania tara cu 85 mill locuitori! si atunci ne mai miram de ce polonia sau alte tari isi permit F35 noi, corvete noi, elicoptere noi, drone noi, etc si au si drumuri si infrastructura(care poatefi utilizata de NATO). noi o sa tragem cu pensii speciale in rusi daca ne ataca!:) la noi 70%-80% din bugetele ministerelor militare si sekuriste merg in pensii speciale si salarii!
          in concluzie orice om in tara asta daca are un minim de patriotism la urmatoarele alegeri trebuie sa voteze pt REFORME! altfel practic face rau tarii! practic daca nu votezi pt reforme esti anti-roman!

        • Nu v-a ieșit !!! Ghinea al vostru nu știe,pe lângă multe altele,diferența dintre pensii speciale,pensii de serviciu și pensii militare de stat și nici nu cunoaște,slinosul vostru,sistemul pensiilor necontributive practicat în forțele armate NATO !!! IDIOȚILOR,V-AȚI FURAT-O !!!

    • Citiți pe… internet !!! Toate forțele armate ale NATO primesc PENSII MILITARE !!! LOGIC !!; IDIOTULE !!!

  1. Și în România pensiile militare trebuie să fie la fel ca în celelalte state UE. Un individ care nu știe pe ce lume este și este aservit altora a introdus această aberație în PNRR. Cei care ne conduc să – și facă treaba cum este și în celelalte state din UE.

  2. Toți cetățenii români trebuie sa aibă pensie militara pt că militari de azi nu servesc patria și trebuie tratați că ori ce cetățean nu trebuie sa aibă numai militari drepturi pt că sintem in pace nu război.

    • Pai ce sa va mai servim ba, când ne înjurați peste tot, auzi ma la ei sa va servesc și sa va apar eu când va băgați și va scoateți totul prin gura mea, familia mea, morții mei sau mama. Asa ne tratați, asa va tratam.

    • Domnule Florin, militarii au drepturi restrânse, pe care dumneata nu le ai, ca civil. Militarii și pe timp de pace, pot fi chemați oricând la servici, fara a se considera munca forțată. Militarii contribuie în aceleași procente, că și civilii, doar că, contribuția lor se duce in sistemul militar. Aici se dorește altceva, slăbirea militară a țării noastre. Va asigur că este singura țară în care de multi ani, multi oameni ca dumneavoastră, aruncă cu noroi in militari. Și în caz de război, stați liniștit, că tot militarii or să fie carne de tun.

      • 👍 sa sperammars in plm de gunoi…nu te a fortat nimeni sa fii sclav in armata.. si sa o freci zilnic pe multiii bani

        • Marș la muncă și nu aștepta să-ți vină socialul acasă. Decât să comentezi fără să ai habar mai bine pune mâna și muncește.

  3. Bre, ce-i f**e grija pe aia de la Bruxelles de taman pensiile armatei romane, ca să nu aibă romanul venituri și pensii decente. Ca sa nu mai zic cât kkt mananc și ai noștri cu aceste pensii, ca vai e presiune pe buget, dar bai nesimțiților, afacerile oneroase cu statul, evaziunea fiscala, panseluta, bordurica, etc, alea nu se pun…

    • Mai duceți-vă dracu cu pensiile voastre după 15 ani de munca, zici ca ati fost pe front în Ucraina, betivi shaormari. Avem generali mai mulți ca soldații, specialiști în OZN-uri și în desfacut sticla de bere.

      • Prietene de ce nu te duci in armata sa demonsterezi cat esti de competent/ “meseriasi”?
        Ce va place sa comentati toate “sulfele” despre militari sau politisti dar nu a-ti vrea nici unul sa fiti in locul lor. Aunci mars la… si respectati cotractul social asumat pt ca acestia sa fie recompensati cumva ca urmare a privatiunilor profesionale si familiale din timpul activitatii.
        V-ar placea de fapt ca militari si politisti sa fie prost platiti sau sa aiba pensii mici ca sa va faceti voi de cap si mai rau cu furatul si fentatul taxelor…
        Ce bine v-ar prinde revenirea la stagiul militar obligatoriu!!!

        • Da! Indiferent ce vor comenta unii, stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus. Ei, se vor opune “fetitele” din LGBT si Micula jr & Co. Spre norocul lor, Romania este prea saraca pentru a sustine acest efort (reconditionarea cazarmilor, echipament, tacamuri, paturi etc).

  4. Corect ar fi si conform constitutiei , ca toate pensiile sa fie in functie de contributia fiecaruia la sistemul de pensii . La noi uni sunt mai speciali ca alti . Adevarul ca pot face vacantele i Romania si la Cancun ajung cei cu pensii mari .

  5. Deci Romania îndeplinește toate condițiile da treacă pensiile militare pe principiul contributivității, in timp ce toate celelalte nu îndeplinesc condițiile !!!! Deci, noi suntem primii aici și ultimii la intrarea în spațiul european, după ce am cheltuit 750 de milioane pt EADS, firma franco-germano, respectiv la aderarea la euro !!? Cică ……surse guvernamentale !!!? Să vedeți ce aglomerație va fi la intrarea în rândul forțelor armate și al polițiștilor după trecerea pe contributivității !! Noaptea minții !!! In pensiile de serviciu ale militarilor introduse de Cuza ai ajuns sa stea finanțele statului român !!? Asta in timp ce unii au pensii de 4-5000 de euro !? Nu este cazul militarilor unde media este undeva la 7-800 de euro.

    • Pensia de subofițer de politie, cu 26 de ani de serviciu, ieșit la pensie la 51 de ani, este de 6840 lei.

    • Romania este singura țară membră NATO care își bate joc de militari. Va mai repet, pensiile militare au contributivitate, la fel ca cele civile. Militarii plătesc exact aceleași contribuții, aceleași impozite și taxe. Nu au avut cărți de muncă până într-o anumită perioadă, înainte de 2002. Au drepturi restrânse, nu au dreptul la pensii private, nu li se indexează pensiile cu inflația, punctul de pensie nu li se actualizează ca la civili, cu salariul minim brut pe tara, au drepturi neplătite și neactualizate din 2006. Munca lor nu este considerată munca forțată. Și cu respect, multi dintre voi, nu înțelegeți cate interese exista și lipsa de cunoaștere din partea celor care fac legi in țara noastră. Iar în caz de război, o armata slab înzestrată și cu oameni demoralizați, in care mereu aruncați cu noroi, nu ajuta pe nimeni.

  6. Mai lăsați vrăjeală și nu mai băgați UE la înaintare domnilor parlamentari că voi suferi bugetul tari nu armata și mai-ul. Mai rămâne să vă treceți și grupa de condiții superspciale cu DOI ani la anul de vechime

  7. Acest articol apare exact când se vorbește tot mai mult de nevoia de personal angajat/voluntar în armata. Scopul: demobilizarea eventualilor candidați.

  8. Cei care comentează, le recomand înrolarea in armată pentru 30 de ani, stagii on tare de operații din Bosnia, Afghanistan, și Irak și după aiaai vorbim.

  9. Pentru vitejii militari si militieni, care cu mandrie patriotica au impuscat romani in ’89 si dupa, ar trebui sa iasa la pensie la 30 ani, si sa li se dea si indemnizatie de masa si de bautura

  10. Toți papagalii își dau cu părerea de activitatea polițiștilor și militarilor,ăștia care la invazia rușilor făceau coadă la pașapoarte dacă le dai o armă se împușcă singuri,vai de capul lor!Sper să nu fim nevoiți să facem mobilizări că ne facem de râs cu astfel de “eroi”.

  11. Cei care confunda pensiile militare cu cele speciale sunt niste putori frustrate care au preferat sa stea pe canapea in fata televizorului in loc sa intre in slujba tarii. Pentru cine nu stie aceste pensii se acorda militarilor din vremea lui A.I.Cuza. 65% din 5000 euro nu este acelasi lucru cu 65%din 5000 lei.

  12. Înainte de pensii,faceți reformele necesare în justitie,armata,ordine publica și siguranță națională,în sensul în care procurorii sa nu mai fie asimilați magistratilor,nu toți izmenarii,contabilii,secretarele etc sa aibă grade militare sau profesionale ci numai ofițerii și subofițerii operativi,sa fie restructurate serviciile și funcțiile din cadrul armelor și abia apoi sa vorbim de sisteme de pensii.Dar în România este invers,se începe cu “coada”,în loc de “cap” ,pentru ca niciun partid politic nu dorește pierderea popularitatii

  13. Foarte pe scurt:
    1. Peste tot in lume, in UE msi exact, pensiile militare sunt pensii de serviciu si nu au nici o legatura cu PNRR. Deci comisia europeana cere sa se faca o ilegalitate, iar Romania nu trebuie sa execute o actiune ilegala;
    2. Conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (date care au mai fost publicate si in anii anteriori), fondurile private de pensii obligatorii, aveau in luna mai 2022, 7867506 milioane de participanti. La acestia se mai adauga cel putin 1,5 milioane persoane care nu au obligatia de a plati si mai putem adauga PFA-ile..
    In concluzie, sunt aproape 8 miloane de platitori unici la fondurile private de pensii obligatorii (pilonul II), ceea ce inseamna ca avem 8 MILIOANE DE SALARIATI.
    Deci de unde povestea celor din presa, la care pun botul si civilii si militarii, ca sunt mai putini pensionari si ca sistemul de pensii nu poate fi sustinut de catre cei in activitate????!!!!!!

    • Am citit comentariile anterioare si vreau sa fac 2 constatari:
      1. Sunt hulite pensiile militare ca fiind pensii speciale / nesimțite dar nu s-a zis nimic despre pensiile înfiorătoare ale magistraților si ale clasei politice cele care sunt de fapt pensii speciale ( pai voi comparați o pensie medie de 15.000 lei la magistrați cu pensia medie de 37.000 la MApN ?????)
      2. Pensiile militarilor sunt plătite din bugetul ministerului stabilit anual ca si cota procentual din PIB. Nu au treaba cu fondurile Casei de pensii publice … asta asa daca intereseaza pe cineva.

  14. Toti cetatenii cu obligatii militare, ar trebui sa beneficieze de o indemnizatie ceva, data de stat, care sa ii diferentieze de cetatenii care la razboi stau cu cracii in sus la telenovele. In functie de vechimea lor in armata, desigur. Asa este in Marea Britanie. Fiecare cetatean care a trecut prin armata, fie ca este cadru militar sau soldat, primeste la pensie 3,6% din salariul de militar activ, pentru fiecare an în serviciul militar. Diferenta este ca cei care nu au minim 18 ani in serviciu, beneficiaza de acea indemnizatie, ca supliment la pensia in sistemul public, la varsta de 65 ani. Iar ceilalti beneficiaza imediat dupa minim 18 ani de serviciu.

    Ideea este ca britanicii apreciaza cand un cetatean are obligatii in plus fata de alti cetateni si ii recompenseaza intr-un fel sau altul. În România, nimic!

    Nu este de vină armata pt. această nedreptate, ci civilii. Deoarece nu armata face legi in Romania, ci civilii. Asa ca cetatenii cu o obligatii militare in caz de razboi, ar trebuie sa bage proteste, o revolutie ceva si stranga de …oaie partidele din Parlament, ca si in Romania, cetățenii obligati sa efectueze serviciul militar, sa beneficieze de ceva in plus la pensie, fața de fatalaii si pitipoancele care nu au aceasta obligatie. Dupa modelul britanic, este ideal. Armata este de acord, dar fix civilii fara armata din parlament, guvern si de la partide, ignora aceasta propunere.

  15. Dacă pensiile militare nu au ce căuta în PNRR , atunci nici nu poate fi tolerată tată amestecarea perioadei de serviciu militar pentru care se stabilește o pensie de serviciu cu perioada de contributivitate realizată în sistemul public de către militarul în rezervă cu drept de pensie militară. Să se abroge Ordinul comun al institutițiilor de forță nr. 25/2016 , și să se prevadă expres , și fără echivioc în Legea nr.223/2015 că pensia militară se calculează pentru vechimea în serviciu și nu pentru vechime cumulată , vechime la care se adaugă perioada de contributivitate din sistemul public. .

  16. Lasati militarii in pace !Cei care vorbesc de rau militarii Romaniei , sa va fie rusine ! Stiu si de ce induceti in eroare opinia publica !Manipulati pentru a acoperi adevaratele pensii si salarii NESIMTITE : Parlament , (Romania+European), primari,,ETC .In ceea ce priveste militarii de cariera din Romania ,din nou va spun celor care vorbesc de rau:sa va fie rusine ! Sa nu uitam ca militarii au participat la construirea a tot ce a ramas important pana in zilele noastre , unde va lafaiti voi acum ,voi cei care lucrati la negru, la gri si nu va platiti taxele pe munca . Cum sa comentati ca militarii nu au platit contributiile pentru munca in activitatea lor ?Magistratii care si-au insusit toate drepturile Armatei ar trebui sa fie macar corecti atunci cand pensionarii militari ajung injustitie pentru recuperare de drepturi ! Deasemenea sa judecati corect si in cazul pensionarilor contributivi din sistemul public ! De ce nu ati ajutat sistemul contributiv de pensionari sa iasa din acest amestec (adevaratii pensionari contributivi si pieava asistatilor social ) ?Revoltator ; sa nu primim toata inflatia in ianuarie de 16% pentru a lasa spatiu fiscal pentru cei vulnerabili ! de ce avem aceasta oligatie Ciolacu si Ciuca au obligatia sa ne scoata pe noi contribuabilii din CARACUDA Magistratii ar fi trebuit sa stie ca sunt medici, profesori ,ingineri, muncitori si tehnicieni cu inalta caltficare care sunt obligati sa-i tinem in spate pe cei care nu au platit taxele pe munca si au au cumparat cu banii respectivi case si masini .Daca se stie ca si astazi se intampla asa,cum va permiteti sa ne puneti in carca pe cei care nu au vrut sa -si plarteasca taxele?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.