SURSE: Creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor publice propuse de ministrul Finanțelor nu au convins Comisia Europeană / Oficialii de la Bruxelles au sugerat creșterea TVA cu două puncte / Marcel Ciolacu, negocieri decisive vineri cu Ursula von der Leyen

G4Media aug. 30, 2023 1 comentarii
bani calculator spaga mita euro

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărâririle luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu Boloș că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%, potrivit informațiilor G4Media.

De altfel, și ministrul Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar: ”am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”.

O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.

În plus, oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au explodat în ultimii ani.

Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli

Având în vedere diferențele de opinie între ministrul de Finanțe și oficialii Comisiei Europene, devine decisivă întâlnirea programată vineri la Bruxelles între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. La discuții ar putea participa și președintele PNL, Nicolae Ciucă, și vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil pentru problemele economice.

Notă: Informații pe acest subiect au fost publicate în premieră de Libertatea

sursa foto: Unsplash

Comentarii

  1. Ursula van der Pfizer sa spuna mai bine ce, cat si cum a semnat pentru vaccinele COVID și unde s-au dus miliardele de euro.
    Mafioții mioritici s-au dus sa pupe mâna la Dona 🐻 poate le dă o amânare să continue pradarea țării până la alegerile viitoare. Au dus ceva brânza, țuica, miel, … sa vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *