Surse: Guvernul va face un soft pentru achiziții centralizate

bugetari, reforma bugetara, dosare Sursă foto: Freepik.com

Guvernul vrea să facă un soft pentru achiziții centralizate, arată surse consultante de Economedia.

Astfel, pentru a reduce cheltuielile bugetare, se vor face reorganizări ale ministerelor, apoi ale agențiilor, iar apoi vor „urma reduceri”, conform surselor.

Amintim că Guvernul a adoptat încă de anul trecut un set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, printre care reorganizarea ministerelor și eliminarea posturilor vacante.

  • În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș recunoșteau o gaură de 20 de miliarde de lei la buget și anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. La acel moment, Ciolacu (PSD) și Boloș (PNL) anunțau că, pe lângă taxele și impozitele noi impuse firmelor, și bugetarii vor fi părtași la strângerea curelei prin reorganizarea instituțiilor publice.

Cu toate acestea, în decembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a amânat cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare.

Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Sursă foto: Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *