SURSE: PNL va cere demisia ministrului PSD al Agriculturii sau repunerea pe funcție a șefului Agenției de Plăți, demis după ce a refuzat să plătească subvențiile pentru stuful din Delta Dunării unor firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu

marcel ciolacu paul stanescu sorin grindeanu burgeri timisoara sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Conducerea PNL va cere premierului Marcel Ciolacu să îl demită pe ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, sau să îl repună în funcție pe șeful APIA (Agenția de Plăți în Agricultură), au declarat pentru G4Media surse liberale. Barbu, considerat mâna dreaptă a baronului PSD Paul Stănescu, l-a demis marți pe liberalul Ionuț Lupu de la APIA după ce acesta a refuzat să plătească subvențiile pentru stuful din Delta Dunării unor firme apropiate de Paul Stănescu.

”E un gest ostil al PSD față de PNL, mai ales că demiterea a fost făcută cu o zi înainte de negocierile decisive din coaliție și într-un moment în care președintele partidului, Nicolae Ciucă, era în vizită oficială în Spania și nu a putut interveni”, a declarat un lider PNL pentru G4Media.

G4Media a scris marți seară că ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a semnat ordinul de demitere a șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuț Lupu.

Potrivit surselor G4Media, Lupu făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunțat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plățile pentru stuful din deltă.

Amintim că APIA a stopat plățile, iar Parchetul European (EPPO) a cerut documente de la instituțiile statului în legătură cu modul în care două firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu au ajuns să solicite subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării.

Două firme, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, au ajuns să ceară subvenții europene pentru stuf în urma unei legi promovate de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, considerat chiar omul de casă al lui Stănescu.

Astfel, o lege modificată pe ascuns în 2023 în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenții de milioane de euro de la UE, potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV. Iar singurele firme care au acces la aceste subvenții sunt deținute de Ștefan Stănescu, fiul baronului PSD Paul Stănescu, și de un fost consilier al secretarului general al PSD.

Investigația Pro TV arată că parlamentarul care a modificat legea este tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis.

sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *