Franța. Percheziții la mai multe bănci, printre care și Societe Generale (proprietarul BRD), în cadrul unei anchete privind evaziune fiscală și un sistem fraudulos de plată de dividende / Amenzile colective s-ar putea ridica la peste un miliard de euro

bani, euro, seif sursa foto: Pexels.com

Mai multe percheziții sunt în curs de desfășurare marți în cinci unități bancare franceze din Paris și La Défense, printre care Societe Generale (proprietarul BRD) și BNP Paribas sau HSBC, sub suspiciunea de fraudă fiscală în formă agravată, a anunțat marți Parchetul Național Financiar (PNF), confirmând informații din Le Monde, transmite Lefigaro.fr.

Aceste operațiuni „se înscriu în cadrul a cinci anchete preliminare deschise la 16 și 17 decembrie 2021 sub acuzația de spălare de bani în formă agravată de evaziune fiscală în formă agravată, iar pentru unele de evaziune fiscală în formă agravată, referitoare la așa-numitul sistem de fraudă „CumCum””, un sistem de impozitare a dividendelor, a precizat PNF.

„Operațiunile în curs, care au necesitat mai multe luni de pregătire, sunt efectuate de 16 magistrați din cadrul PNF și peste 150 de anchetatori din cadrul Serviciului de investigații judiciare financiare (SEJF), în prezența a șase procurori germani din cadrul Parchetului din Köln, care intervin în cadrul cooperării judiciare europene”, a adăugat procurorul general. Sunt vizate Société Générale, BNP Paribas, Exane (o filială a BNP), Natixis și HSBC, potrivit Le Monde. Un purtător de cuvânt al Société Générale a confirmat că o percheziție este în curs de desfășurare la sediul central al grupului încă de marți dimineață, fără a ști care este scopul acesteia. Celelalte bănci nu au răspuns imediat.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Natixis și Exane, casa de brokeraj deținută de BNP Paribas, au fost de asemenea vizate de percheziții, a adăugat un purtător de cuvânt al procuraturii.

Potrivit procurorului general, „unele dintre aceste anchete urmează unei plângeri”, depusă la sfârșitul anului 2018 de un colectiv „Cetățeni în bandă organizată” în jurul șefului deputaților PS Boris Vallaud, „sau un denunț obligatoriu din partea administrației fiscale”, care datează, potrivit Le Monde, de la sfârșitul anului 2021. Cotidianul afirmă de asemenea că Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFip) a făcut primele ajustări fiscale la sfârșitul anului 2021 privind unele dintre aceste bănci pentru sume de zeci sau chiar sute de milioane de euro.

DGFip nu a făcut niciun comentariu. Nici vămile și nici Bercy nu au răspuns imediat. Un grup de șaisprezece surse media a dezvăluit în 2018 prin intermediul „Dosarelor CumEx” aceste suspiciuni de fraudă fiscală gigantică. Suma, estimată inițial la 55 de miliarde de euro, fusese majorată semnificativ în 2021 de către consorțiu, ajungând la 140 de miliarde de euro în douăzeci de ani.

Așa-numita practică „CumCum” din jargonul financiar constă în sustragerea de la plata impozitului pe dividende care trebuie în principiu să fie plătit de către deținătorii străini de acțiuni ale societăților franceze cotate la bursă. Pentru a beneficia de acest sistem, acești deținători de acțiuni, mici economiști sau mari fonduri de investiții, își încredințează titlurile unei bănci în momentul încasării impozitului, scăpând astfel de impozitare. Băncile ar fi jucat un rol de intermediar, percepând în același timp un comision deținătorilor de acțiuni.

Conform Bloomberg, băncile franceze riscă amenzi colective de peste 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), în cadrul acestei anchete. Amenzile includ penalități și dobânzi restante.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Doamne Ajuta ! Sa fie intr-un ceas Bus si la mai mare !! Poate-si face cineva curaj si ajunge si pe la AlianzTiriac…

    O fi crema Securitatii da’ i-au cam expirat creditele…

    Desi ! Patriarhul Daniel e cireasa de pe tort !

    “Furi un ban dar iei ceva frumos..”

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.