Sute de schiori ruși nu știu cum să se întoarcă din Bulgaria după ce UE a închis spațiul aerian/ Turiștii au doar variante ocolitoare costisitoare

schi, ski, straja, partie Sursa foto: Skistraja.ro

Sute de schiori ruşi sunt blocaţi în staţiunile montane din Bulgaria şi se întrebă cum se pot întoarce acasă după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să-şi închidă spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, transmite Reuters.

Bulgaria, un aliat apropiat al Moscovei în vremea comuniştilor, dar acum membră a UE şi NATO, şi-a închis sâmbătă spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti, alăturându-se celor mai multe state europene într-un act de solidaritate cu Ucraina.

O turistă, Natalia Samohina, a ajuns la Bansko, o staţiune de iarnă populară de mult timp în rândul ruşilor, pe 25 februarie, cu o prietenă, pentru o călătorie de două săptămâni şi habar nu are cum va ajunge acasă la Moscova.

“Avem totul plătit – zborul, şederea, asigurarea şi transferul. Şi nu putem zbura, cerul este închis”, a spus Samohina, care a adăugat că este foarte tristă şi supărată de războiul din Ucraina.

“Ne-am dori ca ei să facă o excepţie (de la interdicţie) pentru turişti. Până la urmă oamenii de rând nu sunt vinovaţi de nimic, pur şi simplu au venit în vacanţă…”, a spus Samohina, inginer de profesie, care urmează să mai rămână încă 10 zile.

În timp ce cele câteva sute de ruşi care caută să se întoarcă acasă sunt un număr mic în comparaţie cu sutele de mii de ucraineni care fug în Uniunea Europeană pentru a scăpa de lupte, oficialii locali din turism din Bulgaria spun că va fi o problemă pentru oameni precum Samohina să se întoarcă acasă.

“Oaspeţii au fost lăsaţi să încerce singuri să ajungă acasă. Toate aeroporturile (din Bulgaria) au fost închise, aşa că singura opţiune pentru ei este să călătorească prin Turcia sau Serbia”, a declarat Georgi Dumanov, un proprietar de hotel local.

Vecinele Bulgariei, Turcia şi Serbia, nu sunt membre în UE.

De sâmbătă, unii ruşi au făcut un ocol costisitor prin Istanbul pentru a ajunge acasă, au spus oficialii.

Turiştii ruşi din alte părţi se confruntă şi cu aceeaşi dilemă.

Asociaţia Rusă a Turoperatorilor estimează că aproximativ 18.000 de turişti ruşi sunt blocaţi în Caraibe – inclusiv 8.000 în Cuba – care caută zboruri spre casă.

”Transportatorii trebuie să ofere aeroporturi pentru aterizarea de urgenţă şi aproape că nu există astfel de aeroporturi din cauza sancţiunilor statelor UE şi ale Americii de Nord”, se arată într-un comunicat luni seara.

Decizia UE de a aplica sancţiuni asupra unor bănci ruseşti din cauza invaziei s-a adăugat la necazurile turiştilor blocaţi, mulţi descoperind că au cardurile bancare blocate, au spus oficialii din turism.

Bansko, o staţiune de schi din Munţii Pirin, din sud-vestul Bulgariei, lângă graniţa cu Grecia, este de mult timp deosebit de populară printre turiştii ruşi, dar şi britanici şi greci.

În această iarnă, turiştii ruşi au venit în număr mai mare, deoarece Bulgaria, văzută deja ca o alternativă mai ieftină la Alpi, recunoaşte vaccinurile pentru Covid-19 fabricate în Rusia.

Touroperatorul Bon Tour ajută zilnic între 25 şi 30 de turişti ruşi să părăsească staţiunile de schi din Bulgaria. Touroperatorul asistă şi alţi 100 de turişti care trebuie să părăsească ţara în următoarele două săptămâni.

Interdicţia UE împiedică toate aeronavele ruseşti să decoleze, să aterizeze sau să survoleze blocul celor 27 de ţări. Interdicţia se aplică tuturor aeronavelor deţinute de ruşi, înregistrate în Rusia sau controlate de persoane sau companii ruseşti – inclusiv avioane private deţinute sau închiriate de oligarhi.

sursa: News.ro, Sursa foto: Skistraja.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *