Tanczos Barna: Este exclus să ajungem la “junk” în acest an / Vizitele FMI și ale Băncii Mondiale de săptămâna viitoare sunt de curtoazie

sediu FMI Sursa foto: Worldatlas.com

România nu va fi retrogradată în categoria ţărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an, consideră ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, transmite Agerpres.

“Este, exclus (să ajungem la “junk”). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei româneşti, la bugetul făcut pe 7% şi angajamentul Guvernului pe acest buget. Exclus”, a afirmat ministrul Finanţelor, sâmbătă, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern în care a fost adoptat proiectul de buget pentru anul în curs.

Tanczos Barna a subliniat că a recepţionat semnalele negative venite din partea agenţiilor internaţionale de rating, care, în ultimele două luni, au înrăutăţit la “negativ” perspectivele pentru România şi a precizat că tocmai din acest motiv Guvernul şi-a asumat o stabilizare a deficitului bugetar şi o reducere treptată a acestuia în următorii ani.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Noi am recepţionat aceste semnale de outlook negativ de anul trecut şi din luna aceasta şi tocmai de aceea Guvernul a luat deciziile pe care le-a luat şi e exact pe o stabilizare a deficitului şi pe o reducere treptată, an de an”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Cât priveşte vizitele pe care le vor efectua la Bucureşti, săptămâna viitoare, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, acesta a arătat că sunt vizite de curtoazie, în care vor fi analizate evoluţiile economice, şi că nu crede că se vor finaliza cu recomandări scrise pentru România.

“Vizitele de săptămâna viitoare sunt unele de curtoazie, de prezentare în urma schimbărilor de conducere la nivelul instituţiilor internaţionale, celelalte sunt de analiză pur şi simplu. Banca Mondială nu aduce în felul acesta niciun raport. Este o întâlnire între conducătorii instituţiilor şi discuţii în principal pe perspectivele pe 2025 şi pe angajamentele pe cei 7 ani, aşa cum am stabilit şi cu Comisia Europeană. Nu cred că vom primi recomandări scrise. Cu siguranţă vor fi în primul şi primul rând discuţii despre situaţia actuală din România şi de pe pieţele internaţionale. Nu acesta este scopul vizitei, să ne facă recomandări cu privire la ceva”, a mai precizat şeful de la Finanţe.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 3-7 februarie, a anunţat recent Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

“Echipa FMI se va întâlni cu reprezentanţi ai noului Guvern român şi ai Băncii Naţionale a României pentru a analiza recentele evoluţii financiare şi economice şi a actualiza perspectivele macroeconomice. Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn ca şef al misiunii FMI în România. Martijn a obţinut un nou post, în linie cu politicile interne ale FMI”, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES în data de 16 ianuarie 2025.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

În ceea ce priveşte perspectivele de rating, în luna decembrie a anului trecut, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, acelaşi anunţ venind în luna ianuarie acestui an şi de la S&P Global.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.