Târg de promovare a produselor de la stână în curtea ministerului Agriculturii, la sfârșitul acestei săptămâni / Ministerul spune că vor fi “produse tradiționale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum și muzică populară”

madr targ ciobani

 “Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”, așa se cheamă eveniment organizat la sfârşitul acestei săptămâni în curtea Ministerului Agriculturii pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

La începutul acestei luni, tot în curtea ministerului a avut loc un târg cu specific pescăresc, pentru a încuraja consumul de pește, care este printre cele mai mici din Europa.

Acum, ministerul Agriculturii  împreună  cu Asociația Crescătorilor de Ovine “Păstorul Crișana” Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România, organizează în perioada 25-27 noiembrie 2022, în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, evenimentul  “Stâne, Gusturi și Tradiții românești”.

Vor fi prezenți la târg fermierii din județele Alba, Arad, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Neamț, Olt, Sibiu și Vâlcea. Vizitatorii vor găsi: caș proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, cașcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

Pentru trei zile, veți aveți oportunitatea să uitați de vacarmul orașului și să experimentați viața la stână, unde timpul pare că se oprește în loc, scrie în comunicatul ministerului, care mai spune că la târg vor fi și produse tradiționale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum și muzica populară. 

Iar atracția târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul, mâncarea de bază a ciobanilor.

 O parte dintre preparatele din carne și lapte sunt atestate ca produse tradiționale, iar cei interesați pot afla mai multe detalii despre acestea, dar și despre producători, accesând Registrul Național al Produselor Tradiționale pe site-ul www.madr.ro, precum și în aplicația mobilă.

Bunătățile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci și de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, cu o tărie de la Trămuța sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voinești, precizează ministerul Agriculturii,

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse românești, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată.

Pe lângă produsele din lapte și carne de la specia ovină sau caprină, puteți găsi și legume și fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmbovița și Vrancea. De asemenea, de la târg nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoșani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradițional de MADR.

Vizitatorii vor putea regăsi la târg un stand al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea din cadrul căruia vor avea ocazia să achiziționeze produse comercializate prin intermediul acestei societăți, precum: gemuri, dulcețuri, conserve, fructe uscate, mere, legume și verdețuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.

Având în vedere sezonul rece, de la târg vă puteți procura articole de îmbrăcăminte obținute din pielicele de ovine.

Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu, de grupul de chitariști „Zâmbete și acorduri” din comuna Sadu, județul Sibiu, precum și de mulți alții.  

Târgul va fi deschis în perioada 25-27 noiembrie, între orele 9.00- 19.00.

 

Sursa foto: madr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *