Tarifele vamale ale președintelui Trump ar putea fi în beneficiul consumatorilor europeni / Ce produse ar putea avea prețuri mai mici pe termen scurt

sticle vin Sursa foto: pexels.com

Anunțul președintelui Donald Trump privind tarifele reciproce radicale, care au fost mult mai drastice decât anticipaseră mulți, a stârnit o revoltă la nivel mondial, scrie Euronews. Ce înseamnă acestea pentru consumatorii europeni?

Piețele bursiere au fost zguduite de volatilitate, iar incertitudinea crește pentru companiile implicate în lanțurile globale de aprovizionare, ca urmare a unui anunț major privind tarifele vamale din partea guvernului SUA.

Uniunea Europeană se va confrunta acum cu o rată tarifară de 20% pentru exporturile sale către Statele Unite. Ratele tarifare mai ridicate se vor aplica Chinei (34%), Japoniei (24%), Indiei (26%), precum și altor țări.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Regatul Unit, Brazilia, Australia și Turcia se vor confrunta cu cea mai mică rată tarifară, de 10%, în timp ce Canada și Mexicul au fost excluse pentru mărfurile conforme cu tratatul USMCA.

Dar, în timp ce exportatorii se pregătesc pentru o lovitură, mișcarea șoc a Washingtonului ar putea să nu însemne greutăți economice pentru consumatori.

De fapt, ar putea duce la produse mai ieftine acasă, în Uniunea Europeană, cel puțin pe termen scurt.

În centrul problemei se află excedentul comercial de lungă durată al Europei cu Statele Unite.

Potrivit Comisiei Europene, în 2023, Uniunea Europeană a exportat bunuri în valoare de 503,8 miliarde de euro în Statele Unite și a importat produse în valoare de 347,2 miliarde de euro- ceea ce înseamnă un excedent comercial de 156,6 miliarde de euro.

Situația se schimbă atunci când vine vorba de servicii, Europa importând 427,3 miliarde de euro și exportând 318,7 miliarde de euro. O mare parte din importurile de servicii sunt legate de giganții americani din domeniul tehnologiei.

Chiar și așa, UE continuă să mențină un excedent comercial global pozitiv cu SUA.

Acest context este important. În cazul în care SUA aplică un tarif general de 20% pentru bunurile UE, impactul se răsfrânge în mod disproporționat asupra exportatorilor europeni.

Cu toate celelalte condiții egale, produsele europene tocmai au devenit cu 20% mai scumpe pe una dintre cele mai importante piețe ale lor, riscând o pierdere semnificativă de competitivitate.

O roată de Parmigiano Reggiano din Italia sau o sticlă de vin francez, de exemplu, vor avea brusc o primă de 20% pentru consumatorii americani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mașinile europene, în special, ar putea fi grav afectate. Având în vedere că tarifele pentru autovehicule sunt deja de 25%, cei 20% suplimentari le-ar putea face necompetitive și le-ar putea elimina complet din showroom-urile americane.

De la reducerea exporturilor la excedent intern

SUA reprezintă aproximativ 12% din totalul exporturilor UE, ceea ce înseamnă că înlocuirea acestei cereri peste noapte este aproape imposibilă.

Pe măsură ce cererea din SUA scade, stocurile s-ar putea acumula în Europa și în alte părți. Aceasta înseamnă mai multe bunuri disponibile pentru piața internă, ceea ce, la rândul său, ar putea duce la reduceri și prețuri mai mici pentru consumatorii europeni.

Pe termen scurt, acest lucru ar putea determina întreprinderile să descarce stocurile excedentare de pe piețele interne, alimentând concurența în materie de prețuri și eventualele reduceri.

În același timp, piața europeană riscă să fie inundată de mărfuri redirecționate din alte țări exportatoare importante – cum ar fi China, Japonia și India – care se confruntă, de asemenea, cu bariere comerciale ridicate în SUA. Acest val suplimentar de ofertă globală ar putea amplifica și mai mult disponibilitatea și intensifica presiunea descendentă asupra prețurilor pe întregul continent.

Cu alte cuvinte, un șoc comercial care slăbește cererea externă s-ar putea traduce – în mod ironic – într-o presiune dezinflaționistă modestă în Europa, cel puțin temporar.

Ce produse ar putea avea prețuri mai mici

Excedentul comercial al Europei față de Statele Unite este puternic concentrat într-o mână de sectoare-cheie. Produsele farmaceutice ocupă primul loc, cu un excedent de 57 de miliarde de euro, urmate îndeaproape de autovehicule, cu 44 de miliarde de euro, pe baza datelor Centrului de Comerț Internațional.

Industria băuturilor contribuie cu alte 8 miliarde de euro, în timp ce navele și bărcile adaugă 5,4 miliarde de euro. Bunurile de lux – inclusiv produsele din piele, îmbrăcămintea și încălțămintea – generează un excedent combinat de 9 miliarde de euro. Dacă cererea de pe piața americană slăbește, aceste sectoare riscă să acumuleze stocuri nevândute.

Pe termen scurt, consumatorii europeni pot beneficia de prețuri mai mici la produsele farmaceutice, vehicule, îmbrăcăminte și chiar alimente și băuturi.

Riscurile inflaționiste reale rămân reduse pentru moment

Unul dintre principalii factori declanșatori ai inflației pentru Europa în ultimii ani a fost costul energiei, deoarece blocul comunitar rămâne puternic dependent de importurile de energie.

În 2024, Europa a importat produse energetice în valoare de 700 de miliarde de euro – inclusiv țiței, gaze naturale și combustibili rafinați – rezultând un deficit comercial de 346 de miliarde de euro în acest sector.

Cu toate acestea, primele reacții ale pieței la tarifele lui Trump sugerează că temerile inflaționiste legate de energie se atenuează, nu se accelerează.

Prețurile petrolului brut au scăzut joi cu peste 3%, iar prețul de referință al gazelor naturale în Europa, Dutch TTF, a scăzut cu 2%, pe fondul așteptărilor privind încetinirea cererii globale din cauza reducerii activității comerciale.

Între timp, temerile că o depreciere puternică a euro ar putea alimenta inflația generată de importuri nu s-au materializat. Dimpotrivă, euro s-a întărit, crescând cu peste 1,5% până la 1,10 față de dolar, marcând un maxim al ultimelor șase luni.

Pe scurt, produsele americane constituie o parte mai mică din coșurile de consum europene, comparativ cu situația inversă. Consumatorii europeni s-ar putea afla, în mod surprinzător, de partea câștigătoare a unui război comercial global, care altfel ar fi acerb.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.