Ţările baltice au încetat să importe gaze ruseşti

Redacția apr. 3, 2022 0 comentarii
gaz

Ţările baltice, Letonia, Estonia şi Lituania, au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti de la 1 aprilie, a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP, citată de Agerpres.

„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul”, a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

„Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el.

Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.

Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.

Sursa/Facebook Moldovagaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *