Țările membre UE și eurodeputații urmează să ajungă la un acord pentru împiedicarea preluării companiilor de firme străine subvenționate de stat

Redacția iun. 30, 2022 0 comentarii
europa, ue, state ue

Țările membre UE şi eurodeputaţii urmează să ajungă la un acord cu privire la o propunere a Comisiei Europene vizând împiedicarea preluării companiilor europene, cu o cifră de afaceri de cel puţin 500 milioane de euro, de firmele străine care beneficiază de subvenţii de stat, a declarat joi, pentru Reuters, o persoană din apropierea acestui dosar.

În plus, cele două părţi ar urma să ajungă la un acord şi cu privire la propunerea Executivului comunitar ce vizează companiile străine subvenţionate de stat care iau parte la licitaţii publice cu o valoare de peste 250 milioane de euro, a adăugat sursa.

Joi, la Bruxelles, statele UE şi eurodeputaţii au demarat negocierile cu privire la propunerile Comisiei Europene, fiind posibil ca în cursul negocierilor planul Executivului comunitar să sufere modificări.

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a venit cu o propunere prin care să poată amenda şi bloca ofertele lansate de companiile străine susţinute de stat. Chiar dacă în propunere nu este menţionată China în mod concret, ea vine după mai multe plângeri formulate de companiile europene, potrivit cărora firmele chineze beneficiază de un sprijin de stat cu care europenii nu pot concura.

Conform planului Comisiei, companiile care au primit un sprijin de minimum 50 de milioane de euro de la un stat străin în ultimii trei ani vor avea nevoie de aprobarea blocului comunitar pentru a putea încheia tranzacţii de preluare.

De asemenea, Executivul comunitar vrea să poată amenda companiile cu cel puţin 10% din cifra lor anuală de afaceri dacă va descoperi că acestea au beneficiat în mod incorect de subvenţii străine, inclusiv garanţii de stat nelimitate sau linii de credit care le-au permis să îşi devanseze rivalii europeni.

Sursă: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *