Țările membre UE şi eurodeputaţii urmează să ajungă la un acord cu privire la o propunere a Comisiei Europene vizând împiedicarea preluării companiilor europene, cu o cifră de afaceri de cel puţin 500 milioane de euro, de firmele străine care beneficiază de subvenţii de stat, a declarat joi, pentru Reuters, o persoană din apropierea acestui dosar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În plus, cele două părţi ar urma să ajungă la un acord şi cu privire la propunerea Executivului comunitar ce vizează companiile străine subvenţionate de stat care iau parte la licitaţii publice cu o valoare de peste 250 milioane de euro, a adăugat sursa.

Joi, la Bruxelles, statele UE şi eurodeputaţii au demarat negocierile cu privire la propunerile Comisiei Europene, fiind posibil ca în cursul negocierilor planul Executivului comunitar să sufere modificări.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a venit cu o propunere prin care să poată amenda şi bloca ofertele lansate de companiile străine susţinute de stat. Chiar dacă în propunere nu este menţionată China în mod concret, ea vine după mai multe plângeri formulate de companiile europene, potrivit cărora firmele chineze beneficiază de un sprijin de stat cu care europenii nu pot concura.

Conform planului Comisiei, companiile care au primit un sprijin de minimum 50 de milioane de euro de la un stat străin în ultimii trei ani vor avea nevoie de aprobarea blocului comunitar pentru a putea încheia tranzacţii de preluare.

De asemenea, Executivul comunitar vrea să poată amenda companiile cu cel puţin 10% din cifra lor anuală de afaceri dacă va descoperi că acestea au beneficiat în mod incorect de subvenţii străine, inclusiv garanţii de stat nelimitate sau linii de credit care le-au permis să îşi devanseze rivalii europeni.