Țările Uniunii Europene vor lua în considerare un plafon mai mic al prețului gazelor naturale față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh

gaze Sursa foto: Pixabay

Țările membre ale Uniunii Europene vor lua în considerare vineri o propunere de plafonare a prețului la gaze puțin mai mică decât cea de la Bruxelles, pe care unii o consideră prea mare, o mână de țări insistând pentru o limită și mai mică, arată documente consultate de Reuters.

Țările Uniunii Europene încep vineri seară negocierile privind propunerea Comisiei Europene de plafonare pentru limitarea creșterilor prețurilor la gaze și se grăbesc să ajungă la un acord până la 13 decembrie.

Săptămâna trecută, Comisia a propus un plafon al prețului la gaze care ar intra în vigoare dacă prețul la gaze din prima lună al mecanismului de transfer al titlurilor (TTF) ar depăși 275 de euro (289 de dolari) pe megawatt-oră timp de două săptămâni și ar fi cu 58 de euro mai mare decât un preț de referință al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Unele țări au criticat propunerea inițială a UE, sugerând, printre altele, că aceasta a fost concepută cu un preț atât de ridicat și cu criterii atât de stricte încât plafonul nu ar fi fost niciodată activat și, prin urmare, nu ar fi reușit să protejeze economiile lor de creșterile de preț.

Vineri, țările vor examina o propunere revizuită a Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, care ar reduce limita la 264 de euro/MWh și ar impune ca prețurile să rămână peste acest nivel timp de cinci zile de tranzacționare, în loc de două săptămâni, pentru a declanșa plafonul.

Propunerea revizuită, consultată de Reuters, ar extinde, de asemenea, plafonul pentru a acoperi nu numai contractul de gaz pe prima lună, așa cum a propus Comisia, ci și contractele cu date de expirare de până la un sfert de an.

Într-un document împărtășit cu alte state membre ale UE în această săptămână, Italia, Polonia, Grecia, Belgia și Slovenia au propus două opțiuni: fie un plafon de preț fix mult mai mic, de 160 de euro/MWh, fie un „plafon de preț dinamic” care ar putea fluctua ca răspuns la prețurile de referință existente pentru gazele naturale lichefiate.

Cu toate acestea, câteva țări, printre care Germania și Olanda, avertizează că plafonarea prețurilor ar putea îngreuna atragerea de către Europa a unor livrări de gaze atât de necesare de pe piețele globale.

Prețurile la gaz în UE au crescut vertiginos în acest an, deoarece Rusia a redus livrările de gaz către Europa în urma invaziei sale în Ucraina, ceea ce a determinat guvernele să cheltuiască sute de miliarde de euro pentru a-și proteja economiile de creșterea bruscă a costurilor energiei.

Însă, deși țările UE au convenit deja asupra unei serii de măsuri de urgență în domeniul energiei, inclusiv asupra cerințelor de umplere a depozitelor de gaze pentru a se pregăti pentru iarnă, diplomații se așteaptă la negocieri dificile privind plafonarea prețurilor, iar unii se îndoiau că se va putea ajunge la un acord la timp pentru reuniunea din 13 decembrie, când miniștrii energiei din țările UE vor trebui să îl aprobe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: