Temerile de recesiune sau depresie globală cresc iar investitorii intervievați de Reuters se întreabă dacă Donald Trump, care a cauzat panica globală, va capitula în cele din urmă, potrivit Sky News.
„Investitorii pasivi sunt în plin mod de panică”
Francois Savary, director de investiții la Genvil Wealth Management din Geneva, spune: „Problema este că guvernul american trebuie să ofere mai multă claritate. Există o capitulare pe piață și este greu de determinat unde există un nivel minim”.
El adaugă: „Investitorii pasivi vând pentru că sunt în plin mod de panică”.
„Sunt cel mai îngrijorat de încăpățânarea administrației SUA. Avem nevoie de o anumită stabilizare.”
„Piața ia în calcul riscul unei recesiuni iminente.”
„Trump ne-a băgat în această situație – ne poate el scoate din ea?
Karen Jorritsma, șefa departamentului de acțiuni din Australia de la RBC Capital, se teme că SUA nu vor putea anula reacția pieței.
Ea spune: „Trump ne-a băgat în asta. Dar ce ne poate scoate din asta? Nu este el, dacă nu există o linie de vizibilitate clară a punctului de ieșire din această situație, sau a catalizatorului pentru ca aceasta să se încheie – aceasta este îngrijorarea mea.”
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Vine un moment când Trump capitulează”
Dar Jason Wong, senior market strategist la BNZ în Wellington, Noua Zeelandă, crede că echipa Trump va clipi în cele din urmă.
El spune: „Trump nu clipește încă, iar anturajul său nu clipește în weekend … dar vine un moment, când capitulează, iar tu încerci să joci pe piață, când s-ar putea întâmpla asta – avem nevoie de un fel de răspuns al echipei Trump, înainte ca sângerarea să se oprească.”
„Majoritatea monedelor se comportă așa cum v-ați aștepta”
Jane Foley, șef al strategiei FX la Rabobank, Londra, spune că euro a avut o evoluție „într-adevăr destul de bună” de la vestea tarifelor lui Trump.
„Poate că acest lucru este legat de poziția contului curent al zonei euro sau poate că este doar legat de faptul că investitorii încă se retrag din activele americane și încă nu sunt foarte siguri unde ar trebui să își mute banii”, spune ea.
„Dar cel puțin normalitatea a continuat în măsura în care majoritatea monedelor se comportă acum așa cum te-ai aștepta să se comporte, cu dolarul australian și cel neozeelandez vânzându-se, iar francul elvețian și yenul câștigând teren.”
„Oamenii sunt îngrijorați de o recesiune sau depresie”
Robert Pavlik, manager senior de portofoliu la Dakota Wealth din Connecticut, spune că investitorii sunt îngrijorați că ce este mai rău urmează să vină.
El adaugă: „Ei sunt îngrijorați de o prăbușire a pieței. Sunt îngrijorați de ceea ce urmează, o recesiune la nivel intern și apoi la nivel global, care ar putea duce la o posibilă depresie”.
Și nu vede nicio salvare din partea Rezervei Federale a SUA – banca centrală a Americii.
„Oamenii sunt cu adevărat nervoși din cauza incertitudinii pe care o aduce acest lucru, a potențialului declin al câștigurilor, a faptului că Rezerva Federală a spus că va aștepta și va rămâne în așteptare până când vor obține mai multă claritate”, spune el.
„Dacă Fed nu vine în ajutor, atunci cine altcineva va veni în ajutor?”