Tendințe în centrele de date pentru 2024 (P)

DSC_7881 Foto: Traian Petric, director de vânzări, România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric

Text de: Traian Petric, Director de vânzări, România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric

Este evident că anul 2023 a fost caracterizat de inteligența artificială sau, mai precis, de “generative AI”. Adaptarea la cerințele inteligentei artificiale – și exploatarea potențialului său – vor fi provocări mari pentru industria centrelor de date în 2024, împreună cu gestionarea problemelor legate de deficitul dintre cerere si oferta și necesarul de energie electrică. Trei tendințe suplimentare care merită urmărite sunt energia alternativă, răcirea cu lichid și quantum computing.

Companiile mari continuă să adopte solutiile in cloud și să se angajeze în transformarea digitală. Dar principalul motor care va stimula cererea de centre de date în 2024 va fi inteligența artificială (IA). Estimăm că pentru fiecare nou centru de date standard, vor exista trei centre de date IA suplimentare, care oferă densități mai mari de server.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Dar acesta nu este singurul mod în care IA va avea un impact semnificativ asupra acestei industrii în expansiune. Schneider Electric a prezis că IA le va permite operatorilor să își gestioneze mai bine activele. Așa cum software-ul a automatizat operațiunile, în acest an vom vedea instrumente bazate pe inteligență artificială care pot oferi un nivel superior de analiză în controlul utilităților și al energiei de rezervă, control al răcirii, optimizare operațională pe mai multe domenii (digital twins), proiectare și construcție de centre de date, mentenanță, robotică și multe altele.

Nu există prea multe centre de date construite conform pe baza unor specificații personalizate (build-to-spec). În 2024 estimăm că se vor construi mai degrabă unități adaptate (build-to-suit). Dar centrele de date proiectate  cu un scop dedicat IA necesită, încă, anumite componente specifice. Și, având în vedere constrângerile existente, acest lucru îi determină pe operatori să blocheze/rezerve cât mai mult posibil din lanțul de aprovizionare. Infrastructura modulară a centrelor de date poate fi o soluție viabilă in aceste cazuri.

Cum se vor alimenta aceste noi centre de date – sau cele existente – și cum se vor îndeplini obiectivele ambițioase de neutralizare a carbonului? Obținerea aprobării pentru o autorizație necesită o furnizare de energie regenerabilă și înțelegerea faptului că sistemul de rezervă vă poate transforma efectiv într-o centrală de generare a energiei.

Sistemele mari de baterii pentru stocare a energiei electrice si alimentate din surse regenerabile pot aduce beneficii rețelelor regionale și comunităților locale. Pe lângă inmagazinarea capacității în exces, în perioadele cu un nivel ridicat de cerere din partea clienților, operatorii pot, de asemenea, să colaboreze cu companiile furnizoare de utilități și să le vândă energie atunci când acestea au nevoie.

Iată încă trei tendințe: alternativele la motorină (standard); opțiunile de răcire cu lichid; și quantum computing. Sunt tendințe emergente, dar care merită atenție.

  • Diesel verde și hidrogen – Reducerea energiei hidroenergetice și implementarea mai lentă a parcurilor eoliane și solare au dus la instabilitate energetică anul trecut. Dieselul este răspunsul rapid pentru operatorii de centre de date. Dar asta contravine angajamentelor de sustenabilitate ale companiilor. Motorina verde (regenerabilă) și hidrogenul verde sunt opțiuni de luat în calcul.
  • Răcirea cu lichid – O încărcătură constantă de IA solicită serverele la maximum. Acesta este un factor determinant în evoluția de la răcirea cu aer la răcirea lichidă, care devine un răspuns pentru clusterele IA care depășesc 20 kW/rack. Cea mai bună abordare este să fie generate modele noi, ceea ce face acest lucru să fie la câțiva ani distanță de implementare. Vom vedea mai multe încercări și teste în 2024.
  • Quantum computing. Să fie acesta anul în care quantum se mută din laboratorul cu temperatură foarte scăzută, construit special, într-un centru de date tipic? Probabil că nu. Dar nu este prea devreme să ne gândim la protejarea infrastructurii IT de computerele cuantice, care pot compromite securitatea cibernetică existentă. Anul acesta vom auzi mai multe de la companii despre integrarea elementelor securizate în servere și software.

Evoluția GenAI a lovit puternic ecosistemul IT. Odată cu apariția concomitentă a temerilor și a unei oarecare reacții din partea reglementatorilor, ne aflăm într-o perioadă de incertitudine. Anticipând o creștere abruptă, industria se confruntă cu oportunități și provocări economice, legate de lanțul de aprovizionare și de alimentare electrica – alături de alte asemenea, care nu sunt mai puțin importante, dacă nu chiar la fel de urgente.

Exploatarea resurselor extinse de la Schneider Electric este o modalitate sigură de a obține claritate în fața tsunami-ului IA, a penuriei de centre de date sau a presiunilor asupra rețelelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: