Tesla vrea să extindă gigafabrica germană

Fabrica Tesla Berlin Gigafactory Sursa foto: Tesla / Facebook

Tesla plănuiește să-și extindă masiv proprietatea din Grünheide, Germania potrivit unui raport media. Zona suplimentară se pare că va fi folosită drept spațiu suplimentar de depozitare și pentru o stație de mărfuri, scrie electrive.com.

După cum relatează publicația locală RBB, citând autorități, Tesla vrea să cumpere aproximativ 100 de hectare de teren la est de actuala fabrică. RBB sugerează că Tesla dorește să păstreze restul terenului liber pentru extinderile viitoare ale fabricii de mașini.

Potrivit publicației, amplasamentul în cauză este situat între linia de cale ferată RE1 și drumurile de țară L23 și L38. O mare parte a terenului aparține statului Brandenburg și ar fi potrivit pentru vânzare. Cu toate acestea, furnizorul de energie electrică Edis a construit o stație de transformare pe șase hectare în 2021 – printre altele pentru a furniza energie către Tesla. Ca și în cazul actualului amplasament, potențiala zonă nouă este acoperită cu pini.

După cum scrie RBB, prețul de cumpărare nu a fost încă fixat. Cu toate acestea, RBB oferă o estimare a unui posibil preț de achiziție. „Dacă autoritățile statului cer același preț pe metru pătrat ca pentru primele 300 de hectare, Tesla ar trebui să plătească în jur de 13 milioane de euro pentru suprafața suplimentară”, se arată în raport.

Tesla însăși anunțase deja cu ceva timp în urmă că dorește să primească cât mai multe componente și produse de la furnizori pe calea ferată. Vehiculele finite vor fi, de asemenea, transportate pe calea ferată, dacă este posibil.

Pe lângă prețul de cumpărare și achiziție încă neconfirmat, există un alt obstacol: Consiliul municipal Grünheide ar trebui să schimbe planul de dezvoltare a zonei. Dar se pare că există și un calendar dur și pentru asta: potrivit RBB, Tesla vrea să propună reprezentanților municipali să facă primii pași în iunie. În conformitate cu aceasta, și consiliul de apă Strausberg-Erkner ar trebui să aprobe proiectul. Ca și actualul amplasament, cele 100 de hectare se află și într-o zonă de protecție a apei – ceea ce, la rândul său, ar putea duce la rezistența locuitorilor și a asociațiilor.

Tesla a deschis oficial Giga Berlin în martie și a livrat clienților primele vehicule – modelul Y Performance de culoare neagră. Între timp, se pare că se produce și vehicule vopsite în alb.

Sursa foto: Tesla / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *