Tineri fermieri, premiați la Bruxelles pentru un proiect de digitalizare

tineri fermieri premiati Foto: CFRO

O echipă de tineri fermieri, membri ai Clubului Fermierilor Români, a câștigat în această săptămână premiul pentru cel mai bun proiect digital în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles, anunță organizația. Proiectul depus de echipa românească a avut ca studiu de caz o fermă din Vaslui și prezintă impactul digitalizării asupra predictibilității și sustenabilității afacerilor agricole.

În cadrul congresului, 16 echipe de tineri fermieri din Uniunea Europeană au prezentat mai multe proiecte care vizează îmbunătățirea practicilor și tehnologiilor aplicate în agricultură, care pun accentul pe utilizarea responsabilă a resurselor de mediu, folosind soluții digitale și aplicații de management integrat al fermelor, pentru respectarea cerințelor Pactului Ecologic European, strategiei Biodiversitate si Farm to Fork.

Echipele care au depus aceste proiecte au concurat în cadrul a trei categorii – cel mai bun proiect digital, cel mai rezilient proiect si cel mai bun proiect pentru îmbunătățirea zonelor rurale. Propunerileau fost analizate de un juriu format din 6 membri: Norbert Lins, Președintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Pierre Bascou, Director DG AGRI Comisia Europeană, Diana Lenzi, Președinte CEJA, Thierry de l’Escaille, Secretar General ELO, Pekka Pesonen, Secretar General COPA COGECA, Peter Schmidt, Președinte divizia Agricultură, Dezvoltare Rurală și Mediu EESC.

Proiectul depus de echipa de tineri fermieri din România a avut ca studiu de caz ferma EVEL-H COMPANY din județul Vaslui și a concurat cu alte 8 proiecte în categoria lui, ”Cel mai bun proiect digital”. Studiul de caz prezintă impactul digitalizării asupra predictibilității și sustenabilității afacerilor agricole.

“Tânărul fermier Alin Luculeasa, Manager Operațional, și-a asumat în fermă rolul de a transforma amenințările unei zone cu importante constrângeri naturale în oportunități, totul cu ajutorul tehnologiei. Din dorința de a practica o agricultură cât mai prietenoasă cu mediul, Alin Luculeasa a introdus treptat tehnologii digitale în activitățile din fermă începând cu anul 2017, reușind să reducă semnificativ costurile și să scadă consumul de pesticide, în unele cazuri, până la 80% față de dozele recomandate de producători. Ferma EVEL-H COMPANY este astăzi un exemplu pentru fermele din regiune privind avantajele pe care le oferă digitalizarea în agricultură”, transmite Clubul Fermierlor Românie.

La scrierea proiectului au contribuit colegii lui Alin Luculeasa: George Chiriță, Petruța Deac, Raul Ioan Gușeilă, Radu Mărtinescu și Răzvan Prelipcean, prin implicarea Samirei Maskan, Coordonator Program Comunitate Clubul Fermierilor Români. Tinerii fermieri care au contribuit la elaborarea acestui proiect sunt absolvenți ai Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” derulat de Clubul Fermierilor Români, ajuns anul acesta la a patra ediție.

„Din multe puncte de vedere, România poate fi luată ca exemplu privind sustenabilitatea în agricultură, însă mă bucur că prin participarea la concursuri în foruri europene avem oportunitatea de a arăta atât decidenților, cât și celorlați fermieri europeni că agricultorii din România contribuie prin acțiunile lor la atingerea obiectivelor Green Deal”, a declarat Alin Luculeasa la decernarea premiului din Parlamentului European de la Bruxelles.

„Fermierii români sunt nu doar modele de performanță economică și de mediu, ci și modele de reziliență în fața unei lumi aflate în crize multiple, de la schimbările climatice, la amenințări pandemice și conflicte regionale”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români.

 

 

Foto: CFRO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *