Topul celor mai mari tranzacții din România, în 2023. Valoarea achizițiilor a ajuns la 5,54 miliarde euro, România fiind a doua țară din Europa Emergentă cu cele mai multe tranzacții anul trecut

business deal, afacere, intelegere, tranzactie Foto: Nopparat Khokthong / Dreamstime.com

România se află pe locul doi în topul tranzacțiilor din Europa Emergentă, cu 199 de tranzacții, valoarea totală ajungând la 5,54 miliarde euro în 2023, în creștere față de 2019 (2,82 miliarde euro), potrivit raportului Emerging Europe, al casei de avocatură CMS. În topul celor mai mari tranzacții din România în 2023 se numără Enel, cumpărat de PPC, Profi de Ahold Delhaize, care deține și Mega Image, Alpha Bank de Unicredit, 25 Romanian retail parks cumpărat de M Core și Vel Pital, cumpărat de grupul mexican Bimbo.

Cu toate că numărul de tranzacții în România a scăzut cu 15%, de la 234 la 199, valoarea tranzacțiilor aproape că s-a dublat, crescând cu 91%, până la 5,54 miliarde euro, o cifră care aproape că a eclipsat cifra record de 5,65 miliarde de euro din 2018. Două tranzacții au reprezentat această creștere: Grecia Public Power Corporation din Grecia a cumpărat compania românească operațiunilor Enel pentru 1,9 miliarde euro, iar retailerul olandez Ahold  Delhaize a achiziționat Profi Rom Food pentru 1,8 miliarde euro.

Pe primul loc după numărul de tranzacții și valoare este Polonia (284 de tranzacții), pe locul trei Cehia (139 tranzacții), Ucraina (89), Croația (83) și Bulgaria (82).

România este prezentă cu două tranzacții în top 10 din Europa Emergentă din 2023:

  • Slovacia: Slovakia business of us steel a fost cumpărată de Nippon Steel Corp
  • Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia: filialele PPF Telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia au fost cumpărate de compania de tehnologie e&
  • România: Enel a fost cumpărat de PPC
  • România: Profi Rom Food cumpărat de Ahold Delhaize, care deține și Mega Image
  • Ungaria: filiala Vodafone din Ungaria cumpărată de Corvinus Zrt şi operatorul 4iG
  • Polonia: Techland cumpărat de Tencent Holdings
  • Bulgaria, Croația și Slovenia: filiala Mobile Tower Infrastructure din Bulgaria, Croația și Slovenia a fost vândută către Saudi Telecommunication Company  (STC)
  • Polonia: STS Holding a fost vândut către Emma Capital și Etain The Carlyle Group, o corporație multinațională de private equity cu sediul în Statele Unite ale Americii.
  • Cehia: Meopta, companie care produce diverse produse în principal în domeniul opticii, a fost vândută către
Sursă: CMS Law

Foto: Nopparat Khokthong / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *