Topul programatorilor cu cele mai mari salarii în România. Raport: Clasamentul era condus anul trecut de Cluj-Napoca/ Bucureștiul, pe locul secund. Anul 2025 a început cu noi concedieri și perspectiva scăderii unor venituri în domeniu

Pe scurt

  • Elveția rămâne lider în salariile din IT în Europa, urmată de Regatul Unit și Germania; Polonia și România devin mai competitive.
  • Clujul depășește Bucureștiul cu cele mai mari salarii medii în IT din România.
  • Salariile variază semnificativ în funcție de oraș, tehnologie și limbaj de programare.
  • Sectorul IT traversează o perioadă turbulentă, cu restructurări și eliminarea facilităților fiscale afectând salariile.
Articolul integral continuă mai jos
Kristina Reștea feb. 19, 2025 1 comentarii 1057 vizualizări
IT, programator, programare, computer, digital, hardware Sursa foto: Pexels/ Christina Morillo

Elveția rămâne cea mai bine plătită piață IT din Europa, urmată de Regatul Unit și Germania, dar și piețele emergente precum Polonia și România devin mai competitive, reducând decalajul față de Europa de Vest, arată o analiză de specialitate. În România, Clujul are cele mai mari salarii medii în IT, acestea fiind chiar și peste cele din București, conform raportului European Transparent IT Job Market pentru 2024, care urmărește și piața locală, prin devjob.ro, portal de locuri de muncă în domeniu. Menționăm însă că piața IT trece printr-o perioadă turbulentă, cu o serie de anunțuri de restructurări și concedieri atât pe parcursul anului trecut, cât și la începutul acestui an. Mai mult, în 2025 sectorul a rămas și fără facilități fiscale și se anunță posibile scăderi de salarii în perioada următoare.

Autorii raportului citat spun că statisticile salariale se bazează pe peste 18 000 de anunțuri de locuri de muncă din diferite țări, fiecare conținând intervale salariale furnizate direct de companiile angajatoare. Cifrele reprezintă salariile anuale brute pentru toate țările, cu excepția României, unde reflectă salariile nete lunare, și exclud opțiunile pe acțiuni sau bonusurile suplimentare.

Conform acestui raport, salariul mediu net lunar pentru un post IT în România a fost anul trecut de 13.600 de lei, cu o mediană de 12.500 de lei. Media este calculată prin însumarea tuturor salariilor și împărțirea la numărul total, în timp ce mediana reflectă câștigurile tipice – indicând faptul că 50% dintre dezvoltatori câștigă mai mult de 12.500 de lei și 50% câștigă mai puțin. Discrepanțele dintre medie și mediană se datorează adesea câtorva valori aberante ridicate, făcând din mediană o comparație mai fiabilă. Salariile pot varia foarte mult în funcție de oraș, tehnologie și limbaj de programare, notează raportul.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Datele din această analiză arată că Elveția rămâne cea mai bine plătită piață IT din Europa, urmată de Regatul Unit și Germania. Polonia a înregistrat o creștere semnificativă, concurând acum îndeaproape cu Germania. “Țările de Jos și România continuă să ofere oportunități importante pentru persoanele cu venituri mari. Piețele emergente precum Polonia și România devin mai competitive, reducând decalajul față de Europa de Vest”, arată raportul.

Clasamentul care îi urmărește pe cei mai bine plătiți angajați (top 10% salarii) arată că România este peste țări ca Olanda, Polonia și chiar Germania:

Sursa: European Transparent IT Job Market

În România, Clujul are cele mai mari salarii medii în IT, chiar și peste București. Capitala Transilvaniei se detașează și în ceea ce privește segmentul celor mai bine plătite job-uri în domeniu.

European Transparent IT Job Market

Cât câștigă un începător? În jur de 5400 de lei pe lună, arată raportul, în vreme ce seniorii pot trece de 16.000 de lei.

European Transparent IT Job Market

Salarii în funcție de tehnologii:

Potrivit datelor oficiale, de la Institutul Național de Statistică, salariile din IT au fost printre cele mai mari din România, depășind 12.000 de lei, în timp ce domenii precum fabricarea articolelor de îmbrăcăminte au înregistrat salarii sub 4.000 de lei.

Vremuri tulburi în IT, cu posibile scăderi de salarii

Piața IT trece însă printr-o perioadă turbulentă, atât anul trecut, cât și începutul acestui an fiind marcat de anunțuri de restructurări și concedieri. Vezi câteva astfel de anunțuri AICI și AICI. Mai mult, în 2025 sectorul a rămas și fără facilități fiscale.

Datele din piața muncii arată că anul 2024 a fost marcat de o reducere semnificativă a numărului de joburi disponibile, cu sectorul IT/Telecom înregistrând o scădere de 21% a ofertei de angajare, iar începutul lui 2025 se prefigurează precaut, conform Best Jobs. Potrivit ejobs IT-ul, alături de construcții și industria alimentară, care au rămas și fără ultimele facilități fiscale sunt domenii unde la început de an s-au văzut chiar scăderi ale salariilor nete.

Doar unul din zece angajatori are în plan să ajusteze salariul brut în contextul eliminării scutirii de impozit pentru angajații din IT, construcții și agricultură și se așteaptă la scăderea motivației angajaților și o fluctuație mai mare de personal, potrivit rezultatelor sondajului HR Barometru realizat de PwC România și publicat luna trecută. De exemplu, în sectorul IT, eliminarea scutirii de impozit pe  venit și reintroducerea contribuției obligatorii la Pilonul 2 de pensii duc la pierderi lunare cuprinse între 650 și 1.125 de lei pentru angajații care au salarii brute cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Raportat la contributia industriei IT in PIB-ul Romaniei, cheltuielile cu impozitul pentru acesti angajati sunt un mizilic.
    Masura eliminarii facilitatilor fiscale este dovada unei incompentente la varful ministerelor de resort. Decidentii sunt niste criminali economici care oricum au ingropat tara in datorii.
    Nu la IT, constructii si agricultura este problema in Romania, ci la nesimtitii care iau pensii “speciale” sau “de serviciu”, care nu se bazeaza pe contributivitate.
    Si cumulul pensie-salariu pentru angajatii sistemului public este o mare problema si o sfidare la adresa angajatilor din privat.
    Si din cauza acestor probleme si “fenomene” fiscale societatea romaneasca este polarizata si dispusa sa voteze un necunoscut cu apucaturi mesianice.
    Dar cum nesimtirea si impostura sunt sporturi nationale in tara noastra, nu ma mai mira nimic.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.