Poliția de Frontieră Giurgiu anunță că, având în vedere că ne aflăm în plin sezon estival şi mulţi cetăţeni români se deplasează în afara graniţelor ţării, din experienţa anilor anteriori se aşteaptă la o creştere a valorilor de trafic pe perioada weekendului, în special la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire din țară.
Reamintim faptul că, pe Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu, circulația se desfășoară alternativ pe o singură bandă, în sistem semaforizat.
Astfel, Poliția de Frontieră preconizează o creștere a timpilor de așteptare în PTF Giurgiu-Ruse. De menționat este faptul că aceste valori sunt determinate de numărul mare de mijloace de transport care așteaptă la semaforul montat pe Podul Prieteniei, nu la controlul de frontieră.
Drept urmare, Poliția recomandă participanților la traficul transfrontalier să utilizeze aplicația Trafic On-line care prezintă o medie a timpului de așteptare în punctele de trecere.
De asemenea, Poliția recomandă și utilizarea celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internațional de la granița cu Republica Bulgaria, după cum urmează:
* pe raza județului Dolj: PTF Calafat și PTF Bechet (BAC);
* pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC);
* pe raza județului Călărași: PTF Călărași (BAC);
* pe raza județului Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08.00 la ora 20.00.
Începând cu data de 01 august 2024, în PTF Zimnicea, va fi pus în exploatare un al doilea ferry-boat. Navele vor efectua curse în tandem (Svishtov-Zimnicea), în intervalul orar 08:00-19:00, mai informează Poliția de Frontieră Giurgiu.
Totodată, în data de 25.07.2024, Centrul Comun de Contact a informat ITPF Giurgiu despre faptul că pe Podul Prieteniei este permisă trecerea vehiculelor cu lățimea maximă de 2,75 m, iar masa maximă autorizată a autovehiculului și încărcăturii fiind până la 60 tone, sens în care autovehiculele agabaritice NU pot trece.
Alte recomandări utile care pot contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului:
– pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate, inclusiv documentele necesare minorilor la ieşirea din ţară;
– verificarea condiţiilor de călătorie;
-consultarea aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.