Transelectrica caută soluții pentru evacuarea de putere din zona excedentară a Dobrogei și Brăila-Galați. Ce investiții în eolian și fotovoltaic se așteaptă aici

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Operatorul Sistemului Energetic Național, Transelectrica, contractează un studiu de 112.000 lei care să stea la baza programului de dezvoltare pe 10 ani a Rețelei de Transport și care să releve în special soluția optimă a descărcării în Rețea a producției excedentare de energie eoliană și zona de sud-est a țării, Dobrogea și Brăila – Galați.

Aici, în aceste zone, sunt amplasate cele mai multe din morile de vânt din România, a căror capacitate instalată a depășit 3.000 de MW. Dat fiind contextul internațional, în care se acordă prioritate energiei „verzi”, sunt în curs de amplasare alte sute și mii de MW, care vor trebui conectați, până la urmă, în Rețea, mai ales că producția de energie din surse eoliene și fotovoltaice este preluată cu prioritate în sistem, prin lege.

O producție disproporționat de mare de energie în aceste zone poate pune probleme în funcționarea în condiții de siguranță a SEN, pentru că zonele țării ar trebui să aibă un echilibru în sursele de generare disponibile, de aceea Transelectrica caută soluții privind evacuarea ei în condiții de siguranță a Rețelei.

„Lucrarea este studiu suport pentru Planul de Dezvoltare a RET pe zece ani. Acest studiu este necesar datorită nevoii de creștere a siguranței funcționării RET în zona secțiunii caracteristice 6 ca urmare a modificărilor ce vor surveni prin racordarea la SEN a numeroaselor centrale electrice eoliene (CEE) din zonele Dobrogea și Brăila – Galați, secțiunea 6 devenind puternic excedentară din punct de vedere al producției”, este descrierea licitației.

În caietul de sarcini al licitației, aflăm mai multe detalii despre provocările cu care se confruntă Transelectrica. Astfel, conform ultimelor date prezentate în Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), ținta pentru anul 2030 privind puterea instalată în  CEE este de 5255 MW pentru centrale eoliene si 5054 MW pentru fotovoltaice. Acum sunt circa 3.200 MW, respectiv 1.500 MW, deci este posibil ca, în șapte ani, să se amplaseze capacități de încă 6.000 de MW. La aproximativ 1 milion de euro/MW, acest lucru ar însemna circa 6 miliarde de euro investiții în domeniu.

„Ținând cont că principala zonă cu potențial eolian din Romania este zona de Est, se estimează că o cantitate mare din sursele eoliene prognozate să apară vor fi localizate în zonele Dobrogea, Ialomița, Călărași și Brăila – Galați. De asemenea, este posibil să apară proiecte de centrale eoliene offshore cu putere instalată mare, peste 500MW, care să necesite racordarea în aceeași zonă. La momentul actual, în perioadele cu vânt, liniile electrice din secțiunea 6 sunt încărcate la maxim și uneori, pentru respectarea criteriului de siguranță N-1, sunt necesare reduceri de putere rezultând cheltuieli suplimentare.

În rețeaua electrică de transport este necesară efectuarea de lucrări de investiții pentru realizarea de linii electrice noi, cuprinse în Planul de Dezvoltare a RET. În prezent în toate studiile de soluție pentru racordarea surselor de putere în secțiunea 6 sunt prevăzute lucrări de întărire fapt ce duce de cele mai multe ori la amânarea punerii în funcțiune a centralelor până la realizarea investițiilor în RET.

Studiul va trebui să propună soluții în curent continuu pentru creșterea capacității de evacuare din zona de Sud – Est a Romaniei în plus față de cea adusă de proiectele deja cuprinse în Planul de Dezvoltare a RET aprobat”, descrie Transelectrica problema cu care se confruntă și la care așteaptă o soluție de la consultantul desemnat.

Ofertele pentru selectarea consultantului ce va efectua studiul (6 luni – termen de realizare) se vor desface în 29 iunie, departajarea lor se face în funcție de preț și experiența echipei de proiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: