Transelectrica i-a prelungit cu 4 luni mandatul directorului interimar Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău, cu zero expertiză la vârf în energie

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Transportatorul național de energie electrică Transelectrica, una dintre cele mai mari companii de stat, a anunțat marți oficial că a prelungit cu patru luni mandatul directorului interimar Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău, cu zero expertiză la vârf în energie. G4Media a scris marți despre numirile în companie.

Componența directoratului Transelectrica e stabilită de Consiliul de Supraveghere. Iar numele membrilor Consiliului de Supraveghere sunt stabilite de Secretariatul General al Guvernului, condus interimar acum de Adrian Țuțuianu (PSD).

Astfel, membri provizorii ai directoratului Transelectrica, timp de 4 luni, începând cu data de 25 iunie, vor fi Ștefăniță Munteanu, Cătălin Constantin Nadolu, Florin Cristian Tătaru și Bogdan Toncescu.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În plus, Transelectrica a anunțat alegerea în funcția de Președinte al Consiliului de Supraveghere a lui Cătălin-Andrei Dascăl. Membrii  comitetelor consultative din cadrul Consiliului de Supraveghere sunt următorii. Pentru Comitetul de Nominalizare și Remunerare: Alexandru-Cristian Vasilescu – președinte, Gheorghe Sterp Vingărzan, Costin-Mihai Păun, Dumitru Virgil Orlandea, Cătălin-Andrei Dascăl. Pentru Comitetul de Audit: Luminița Zezeanu – președinte, Teodor Atanasiu, Gheorghe Sterp Vingărzan, Cătălin-Andrei Dascăl, Costin-Mihai Păun. Pentru Comitetul pentru Investiții și Securitate Energetică: Costin-Mihai Păun – președinte, Alexandru-Cristian Vasilescu, Luminița Zezeanu, Teodor Atanasiu, Dumitru Virgil Orlandea.

Ștefăniță Munteanu a fost ales Președinte al Directoratului, respectiv Director General Executiv sau Chief Executive Officer – „CEO”.

Transelectrica afirmă că mandatul are o durată de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă două luni, dar că „durata mandatului nu va depăși data finalizării procedurii de selecție a membrilor Directoratului Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”– SA în conditiile O.U.G. nr. 109/2011, dacă procedura se va finaliza în interiorul acestui interval”.

Ștefăniţă Munteanu este un consilier județean PSD din Buzău, din fieful premierului Marcel Ciolacu, cu zero expertiză la vârf în energie. El a fost desemnat director general al Transelectrica pentru două luni în aprilie, după cum a scris G4Media la acel moment. I-a luat locul lui Gabriel Andronache, proaspăt ales vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Munteanu este însă un necunoscut în domeniul energiei. El a ocupat poziții în eșalonul trei în companii energetice. „Nu este cunoscut ca manager de top în domeniu la acest nivel”, au declarat pentru G4Media mai multe surse din piața energiei.

CV-ul lui Ştefăniţă Munteanu arată că acesta nu a ocupat niciodată un post similar într-o companie atât de complexă, iar experiența lui în general în domeniul energetic este limitată.

Buzoian de origine, el are doar o diplomă de licență ca economist la Universitatea Româno-Americană. Până la numirea ca șef al Transelectrica, el a lucrat din 2019 la filiala din Buzău a unei alte firme cu capital de stat, Electrica Furnizare S.A, potrivit declarației de avere și CV-ului oficial.

Transelectrica este monopolul de stat în domeniul transportului energiei electrice. Este o companie de importanță strategică. Principalul acționar este SGG, cu 58%, urmat de Pavăl Holding (compania fraților Pavăl care au fondat Dedeman) și fondul de pensii NN. Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, este una dintre cele mai mari și mai importante companii din România. Transelectrica a realizat în 2022 un profit de 530 milioane lei, de 1.000 de ori mai mare decât în anul precedent. Tot în 2022, veniturile companiei au fost de 6,3 miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: