Transgaz cumpără materiale de 100 de milioane de euro pentru construcția unor gazoducte de interes național care să transporte și hidrogen în amestec

conducta

Monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, a scos la licitație în SICAP un contract de 476 milioane lei pentru achiziția de materiale necesare pentru construcția conductelor Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa și Ghercești – Jitaru, care au fost anterior declarate de interes național. Achiziția vizează livrarea, timp de un an, de țevi, fitinguri, robinete și alte materiale conexe construcției de gazoducte. Totuși, elementul de noutate vine din faptul că Transgaz cere potențialilor furnizori să livreze echipamente pretabile și pentru introducerea de hidrogen în conductă, în amestec cu gaz.

În caietul de sarcini, este precizat că sunt necesare echipamente care să permită un amestec gaz/hidrogen de măcar 90/10, însă punctaj suplimentar se acordă pentru materiale ce permit amestec de 85/15, iar punctajul maxim vine pentru producătorii care livrează echipamente cu 80/20 amestec.

Ofertele se deschid în 17 februarie, departajarea lor se face în funcție de preț, de rugozitatea interioară a materialului tubular (exprimată în microni) și de capacitatea materialelor de a susține introducerea în conductă a cât mai mult hidrogen, pe lângă gaz.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cele două conducte, cu precădere Prunișor – Jupa, au fost promovate intens de ministrul Energiei, Virgil Popescu. În august 2022, când au fost semnate autorizațiile de construire a lor, Popescu se declara încântat. „O nouă promisiune îndeplinită! Astăzi am semnat autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică), care va fi realizată de Transgaz! Există și finanțare pentru asta, inclusiv din Fondul pentru Modernizare….În vara anului 2020 am promovat ca ministru adoptarea Hotărârii de Guvern prin care proiectul de investiţii ”Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa a fost declarat de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Iar astăzi ne apucăm de treabă…

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin….

De asemenea, execuția acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale….Și după începerea exploatării gazului din Marea Neagră vom consuma gazul românesc, în casele românilor!”.

Potrivit Transgaz, conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa are o lungime de 180 kilometri. Diametrul conductei: DN 400, iar capacitatea de transport este de 394 milioane metri cubi/an. „Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului contribuind și la dezvoltarea economică durabilă a zonei. Realizarea proiectului adduce(printre altele) următoarele beneficii: – creează premisele interconectării zonei de Vest a țării (Caransebeș) cu zona de Sud –Vest a țării (Drobeta Turnu Severin), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcții și echilibrarea sistemului național de transport gaze natural”, spun reprezentanții Transgaz.

Cât despre conducta Ghercești – Jitaru, ministerul Energiei preciza, la sfârșitul anului trecut, că va avea un impact economic pozitiv, constând în îmbunătățirea condițiilor infrastructurii energetice cu rol în stimularea dezvoltării socio-economice a județelor Dolj și Olt și implicit a țării. „Astfel, pentru creșterea capacității de stocare subterană a depozitului de înmagazinare gaze naturale Ghercești se impune construirea unei conducte de transport la depozit până la cuplarea acesteia în în S.N.T., în zona Jitaru.

Realizarea conductei de transport gaze naturale între localitățiile Ghercești ( județul Dolj) – Slatina – Jitaru (județul Olt) are ca scop completarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale Ghercești pentru asigurarea condițiilor de operare la capacitatea de 600 milioane mc/ciclu. De asemenea, modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare Ghercești permite un grad sporit de flexibilitate, inclusiv prin utilizarea în regim multiciclu a capacităților de înmagazinare, contribuind astfel la realizarea unei piețe naționale competitive de gaze și la dezvoltarea piețelor de energie și a unor mecanisme regionale de Securitate energetică, după regulile comune ale UE”, preciza Energia.

Transgaz este operatorul Sistemului Național de Transport al gazelor natural și este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: