Transgaz cumpără urgent gaze din import la un preț astronomic. Vede dezechilibre în funcționarea Sistemului Național de Transport Gaze, la iarnă – DOCUMENT

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Monopolul transportului de gaze din România, Transgaz, a scos la licitație în SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice) un contract sectorial cu o valoare de 477 –  600 de milioane lei pentru achiziția urgentă a 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarnă. Compania motivează că are nevoie de aceste cantități la dispoziție pentru că sunt semnale că vor exista distorsiuni ale fluxurilor de gaze în lunile din sezonul rece și că piața internă nu poate oferi cantitățile necesare.

Distorsiunile sunt caracterizate de Transgaz astfel:

„Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada (decembrie – martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale. În acest sens este necesară achiziția complementară a serviciilor de echilibrare, pentru asigurarea echilibrării fizice a SNT. Conform definiției din Regulamentul European nr 312/2014 „Serviciu de echilibrare” se definește ca un serviciu furnizat unui operator de sistem de transport prin intermediul unui contract în domeniul gazului, necesar pentru a acoperi fluctuațiile pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaz, care nu reprezintă un produs standardizat pe termen scurt. Considerăm necesară apelarea la serviciile de echilibrare, ca o alternativă la produsele standardizate pe termen scurt, pentru zilele în care aceste produse nu pot oferi un răspuns fiabil și eficient în gestionarea în condiții de siguranță a sistemului național de transport. Mai precis, considerăm necesară existența unui contract pentru servicii de echilibrare care să poată oferi OTS flexibilitate pentru echilibrarea fizică a SNT, doar pentru situațiile în care nu sunt disponibile produse standardizate pe termen scurt și implicit nu este posibilă achiziționarea acestora pe piețele din România”, este descrierea achiziției.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Transgaz așteaptă oferte din import, până în 18 noiembrie, adică într-o lună. Livrările ar urma să fie pentru patru luni, cu termen limită 31 martie. Gazele pot veni zilnic, sau cu o periodicitate cerută de companie, punctele de intrare în țară putând fi Isaccea, dinspre Ucraina, Negru Vodă, dinspre Bulgaria, Ungheni, dinspre Basarabia, sau Arad, dinspre Ungaria. În toate cazurile, originea gazului este aceeași: Gazprom, chiar dacă poate fi în proprietatea unor alte firme.

Preț țintă, dar poate fi și cu 30% mai mare

În Caietul de Sarcini al licitației, este precizat că Transgaz are nevoie de 80 de milioane de metri cubi de gaze – 858.000 MWh, dar poate suplimenta cu 25% această cantitate, de unde intervalul de preț oferit. Prețul țintă este de  427 lei/MWh, corespondent mediei tranzacțiilor pe Bursa Română de Mărfuri din perioada 28 septembrie – 7 octombrie, dar Transgaz ar accepta și oferte de preț cu până la 30% mai mari, dacă disponibilitatea livării este imediată, ceea ce face ca prețul țintă să urce la aproape 570 de lei/MWh, adica 120 de euro/MWh.

Este un preț astronomic pentru gaz, gândindu-ne că recordul din toate timpurile, de până acum, pe piețele europene, a fost atins la începutul acestei luni, la bursa de la Londra – 100 de euro mia de metri cubi. În prezent, la Viena, hub-ul de gaze Baumgarten – referința pentru Europa Centrală și de Sud-Est, tranzacțiile futures pentru noiembrie se fac la circa 80 – 90 de euro/MWh.

Nu este pentru prima dată când Transgaz face achiziții de gaze pentru echilibrarea SNT, dar este pentru prima dată, după mulți ani, când achziția are o valoare atât de mare, pentru o perioadă atât de timp de scurt.

Ofertele vor fi departajate prin preț – 99% și prin suportul (1%) pe care firma ce dorește să-și vândă gazele îl oferă Transgaz. Ce vrea transportatorul este ca „prestatorul să desemneze o persoană de contact dedicată disponibilă pe e-mail și/sau telefon pentru Beneficiar.”

Faptul că această iarnă ar putea aduce unele probleme în alimentarea cu gaze a populației, instituțiilor și firmelor din România a tot fost menționat în spațiul public. Prețurile uriașe ale gazului și gradul relativ mic de umplere a depozitelor, nu numai la noi, în toată Europa, a făcut ca pe tot continentul să existe o luptă acerbă pentru securizarea cantităților necesare pentru la iarnă. La noi, marii furnizori au recunoscut că există temeri că nu vom putea avea suficiente gaze, mai ales dacă iarnă va fi rece. E.ON și ENGIE au precizat public că au făcut solicitări la Gazprom pentru suplimentarea cantităților, însă au fost întâmpinați de refuzuri. Pe de altă parte, președintele Putin al Rusiei a precizat, într-o intervenție publică, că Gazprom își onorează toate obligațiile către UE, ba mai mult, este gata să suplimenteze cantitățile livrate.

România are circa 2,3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, semnificativ mai puțin decât anul trecut, când erau 3,1 miliarde, în aceeași perioadă. „Avem suficiente gaze, nu ar trebuie să avem probleme”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Economedia.ro. Extracția de gaze a început deja, în ciuda faptului că nu suntem încă în 1 noiembrie, startul oficial al sezonului de extracție. Mai producem local circa 26 milioane de metri cubi zilnic și importăm ați 9 milioane de metri cubi. Istoric, în cele mai reci zile din iarnă, consumul ajunge la 70 de milioane de metri cubi iar extracția nu poate merge mai mult de 20 de milioane de metri cubi. Restul de 50 de milioane trebuie acoperit de producția curentă și de importuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: