Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat pentru transportul gazelor naturale din Marea Neagră

Screenshot 2023-03-16 at 15.01.57 Sursă foto: Captură video Facebook Guvern

Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat un acord pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor și pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an, a declarat premierul Nicolae Ciucă, fiind prezent la semnarea documentului, citat de News.ro. Valoarea totală este 2,82 miliarde de lei.

Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

„Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an. Cu toţii ne dorim ca acest proiect de o importanţă strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a spus premierul Ciucă.

El a arătat că avem în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investiţiilor în energie, şi pregătim, iată, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.

„Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla–Podişor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiţie va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem. Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut pregătirile necesare, compania Transgaz a semnat contractul de execuţie, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţie de către concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagră”, a arătat premierul.

„Preocuparea pentru creşterea securităţii energetice a României şi pentru asigurarea energiei la costuri accesibile cetăţenilor şi mediului de afaceri a fost un fir roşu al guvernării noastre. Am disponibilizat resurse naţionale şi europene, am încurajat investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei. Am promovat soluţii pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile – solar, eolian onshore şi off-shore, hidro, hidrogen – precum şi accelerarea proiectelor nucleare de mici dimensiuni, investiţii în unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, dar şi proiectul Instalaţiei de Detritiere de la Cernavodă”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că „acordăm atenţia cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice”. ” Este necesar însă, ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte”, a completat premierul. Nicolae Ciucă a anunţat că ”în perioada imediat următoare, pun în transparenţă proiectele finanţate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro”.

„Pregătim investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar şi pentru creşterea producţiei de energie, îndeosebi, din surse regenerabile”, a afirmat el. Premierul a ţinut să sublinieze că .”există toate premisele ca România să ajungă principalul producător de panouri fotovoltaice la nivel european”.

„Am avut consultări cu investitori din acest domeniu – AE Solar, Rombat – şi m-a bucurat intenţia lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere şi stocare a energiei verzi. Sunt în concordanţă cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuinţe şi instituţii publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul din acest an al Programului Casa verde. Ceea ce am reuşi să facem în acest domeniu în ultimul an, dovedeşte că România are resursele, forţa de muncă şi potenţialul să performeze în sectorul energetic. Şi această este direcţia susţinută ferm de Guvern. Urez Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului şi de asemenea OMV-Petrom şi Romgaz să anunţe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep”, a mai spus premierul Ciucă.

Sursă foto: Captură video Facebook Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *