LIVE Transportatorii şi fermierii spun că vor continua protestul, după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu

protest transportatori, camioane Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ora 18.27: Transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi, scrie News.ro.

Ora 16.00: Reprezentanții fermierilor au intrat la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, cu o serie de revendicări. Revendicările cu care fermierii au intrat la discuții pot fi citite aici.

Ora 15.10: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri că RCA pentru utilajele agricole va rămâne la acelaşi nivel de anul trecut și, întrebat dacă protestul fermierilor e unul politic, a spus că ”s-a încercat a fi un protest politic”, potrivit Agerpres. El a făcut declarațiile în Prahova, la trei zile după debutul protestelor femierilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ora 14.32: Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește astăzi de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, potrivit guvernului. Joi, reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și ai transportatorilor discutaseră deja într-o primă rundă de negocieri.

Ora 13.39: O delegație de circa 15 reprezentanți ai fermierilor care protestează pentru a merge la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit surselor G4Media.ro.

Ora 13.13: Mai mulţi fermieri protestează, vineri, cu aproximativ 50 de utilaje agricole pe drumurile principale din apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Nădlac, acţiunea afectând traficul rutier, potrivit Agerpres. Preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat că protestul este unul spontan şi va dura “cât va fi motorină în rezervoare”.

El a explicat ce cer fermierii: ”Avem o serie de nemulţumiri, una dintre cele mai mari fiind concurenţa neloială făcută de produsele agricole care provin din Ucraina. Suntem nemulţumiţi de plăţile făcute cu întârziere de APIA şi de sumele foarte mici plătite de Guvern ca despăgubiri pentru calamităţi. De exemplu, după secetă, ni s-a promis în jur de 4.000 de lei şi am primit puţin peste 300 de lei, inacceptabil. Mai avem probleme în relaţia cu băncile, care ne suprataxează pentru credite şi nu oferă transparenţă la contractare”, a declarat Porubsky.

Ora 13.10: Alex Perţea, reprezentant al transportatorilor care participă la protest, a anunțat la Agerpres că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Ora 13.05: Vineri de la ora 14.00, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați, potrivit unui anunț oficial

Ora 13.02: Zeci de tiruri, camioane și tractoare s-au pus în mișcare pe centura Capitalei și au îngreunat traficul rutier la nodul rutier care face legătura cu autostrada A3, potrivit Antena 3.

Ora 12.55: Patru mari asociații de fermieri se declară solidare cu agricultorii care protestează de trei zile, dar nu anunță explicit că vor participa la protest. Vezi aici mai multe detalii

Ora 12.30: Fermierii care protestează cer și ei diverse facilități, printre care:

1. Alinierea legislației românești la cea europeană, din punctul de vedere al circulației utilajelor agricole pe drumurile publice, prin echivalarea categoriei B cu TR și categoriei B1 cu TR1.

2. Înregistrarea utilajelor agricole pe bază de factură de proveniență și nu obligativitatea înmatricularii la primărie cu carte de identitate si ITP.

3. Înlăturarea, prin prevedere legală, a obligativității inspecției tehnice periodice, având în vedere că aceasta se realizează prin eliberarea unui document printat, conform documentelor producătorului.

De notat că fermierii care protestează la intrarea în București nu reprezintă o anumită asociație. Printre organizatorii protestului fermierilor se numără Dănuț Andruș, din comuna Păltiniș (județul Botoșani)

Ora 12.08: O analiză ASF consultată de G4Media arată că tariful de referință pentru RCA la transportatori este de 8600 de lei, cel mai mic din UE.

Ora 12.05: Mai mulți reprezentanți ai unor firme de transportat continuă protestele demarate miercuri, iar în acest moment se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri pentru Agerpres Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest. Unii transportatori au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA.

Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat la Antena 3 că e nevoie de autorizarea unui protest pe baza unei solicitări la primărie. ”Orice tranzitare a Bucureștiului cu autovehicule de mare tonaj necesită o autorizare specială. Se plătește o taxă de tranzit, se autorizează și se poate trece. Suntem atenți pentru ca un protest care poate avea rațiuni justificate nu trebuie denaturat sau confiscat de anumite forțe politice”, a spus Hopincă.

Tot vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu i-a cerut nimeni să autorizeze un protest al fermierilor şi transportatorilor.

Alex Perțea, reprezentant al transportatorilor care protestează, a declarat pentru Agerpres că “suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”.

Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că “există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens”. El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Reamintim că, în paralel, are loc și un protest al unor fermieri. Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Guvernul si-a trumis doua iscoade (Simion & Sosoaca) pentru a testa rezistenta grevistilor la nesimtire si tupeu.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.