Tranzacțiile cu criptomonede vor fi reglementate de Parlament pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului. Sunt vizați furnizorii de portofele digitale și de servicii de schimb

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown

Parlamentul României dezbate și va da în curând votul final pe un proiect de lege care să reglementeze tranzacțiile cu criptomonede, a anunțat deputatul liberal Bogdan Huțucă, președinte Comisiei de Buget, Finanțe Bănci.

E vorba despre proiectul de lege al guvernului pentru aprobarea ordonanțe de urgență 111/ din 2020, care extinde obligațiile de raportare la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor și la furnizorii de servicii privitoare la tranzacții cu criptomonede.

OUG a intrat în vigoare în 2020, dar Senatul controlat de PSD a respins în 2020 legea de aprobare. Acum, noua majoritate parlamentară vrea să adopte legea de aprobare a ordonanței de urgență, care prevede că entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede sunt obligate să identifice tranzacții suspecte și să le raporteze dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru prevenirea spălării banilor, potrivit AvocatNet.

Proiectul legislativ mai așteaptă acum raportul final de la Comisia de buget și Comisia juridică, urmând să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților. Ulterior, trebuie promulgată de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.

”Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari”, spune deputatul liberal Bogdan Huțucă, președinte Comisiei de Buget, Finanțe Bănci.

„În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile”, a declarat Huțucă, potrivit unui comunicat de presă.

Liderul liberal arată că România este una dintre ultimele țări europene care transpun în legislația națională Directiva 2015/849 și Directiva 2018/843 care o completează pe prima: „Este important ca România să țină pasul cu noile tendințe. De aceea, este important să asigurăm o transparență mai mare a tranzacțiilor financiare, a entităților corporative și a altor entități juridice, precum și a fiduciilor și a monedelor virtuale. În prezent avem numeroase servicii de tehnologie care au devenit din ce în ce mai populare ca sisteme financiare alternative și care au rămas totuși în afara domeniului de aplicare a dreptului atât la nivel european cât și național. Aceste tranzacții beneficiau până acum de exceptări de la cerințele legale”.

El spune că este nevoie de adoptarea unei astfel de legislații pentru că în prezent nimeni nu verifică aceste tranzacții: „Furnizorii implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare, precum și furnizorii de portofele digitale nu au nicio obligație stabilită de Uniune să identifice activitățile suspecte. Prin urmare, grupurile specializate în spălarea banilor pot transfera fonduri către sistemul financiar al Uniunii sau în cadrul rețelelor de monede virtuale prin disimularea transferurilor sau prin faptul că beneficiază de un anumit grad de anonimat pe platformele respective. De aceea este nevoie ca autoritățile competente să poată monitoriza utilizarea monedelor virtuale”, mai spune Huțucă.

Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *