Tranzitul de gaze către Ungaria a scăzut la jumătate. Potrivit datelor interactive Transgaz, azi, 27 mai, pleacă 2,2 milioane de metri cubi de gaze la unguri, de unde zilnic 4,5-4,9 milioane de metri cubi treceau prin gazoductul Arad-Szeged.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acesta nu era un export propriu-zis, ci un tranzit asigurat de Transgaz pentru cumpărătorii de gaz din Ungaria, care cumpără gaze rusești, via Turcia.
Gazprom este sub un contract pe termen lung cu ungurii, dar și cu slovacii, pentru furnizarea de gaz. După ce ruta ucraineană s-a închis, singura cale pentru Budapesta și Bratislava este cea turcă – gazoductul TurkStream. Pe acolo vin gazele din Rusia, care apoi urcă în Bulgaria, de unde se bifurcă pe două rute, în drumul lor către Europa Centrală. Una este ruta sârbească, de unde ajung în Ungaria, a doua este ruta românească, prin conductele dobrogene și sistemul nostru de gazoducte, de unde ajung tot în Ungaria, pe Arad-Szeged.
Tranzitul gazelor către Ungaria s-a înjumătățit pentru că ungurii nu au capacitatea să preia capacitatea contractată, dat fiind faptul că au unele probleme cu un compresor de la Csanadpalota i(punctul de trecere a graniței), care este în revizie.
Importurile noastre din Bulgaria, tranzit plus necesar intern, rămân ridicate: 8,5 milioane metri cubi. Pe lângă ce tranzităm pentru Ucraina, folosim import și pentru stocuri. Depozitarea atinge azi 7 milioane metri cubi. Surprinde exportul către Republica Moldova. Trimitem pe sub Prut 2,4 milioane metri cubi, o cantitate mare pentru sezonul cald. Trebuie spus că Moldova depinde în totalitate de România în aprovizionarea cu gaz, după ce a renunțat în totalitate la gazele rusești, la începutul acestui an.
Producția noastră locală rămâne constantă – 23 milioane metri cubi.