Trasee de drumeție, camping sălbatic și trenuri noi: Acestea sunt destinațiile durabile de top ale Europei pentru 2024

catedrala Santiago de Compostela Sursa foto: Pixabay

Experții în călătorii au publicat topul celor mai bune destinații în care să mergi în lume în acest an. Clasamentul este împărțit în categoriile de țări, regiuni, orașe, durabil și valoare. Cinci destinații din Europa se numără printre primele zece locuri sustenabile în care se poate călători în 2024, potrivit Lonely Planet, scrie Euronews.  Categoria sustenabilă pune accentul pe turismul responsabil și pe strategiile prietenoase cu mediul înconjurător.

Din Spania până în Țara Galilor rurală, iată care sunt câștigătorii din Europa.

Spania pentru parcuri urbane și piste de biciclete

Spania este deja una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Dar această țară însorită a depus eforturi susținute pentru a încuraja turiștii să viziteze în afara sezonului și pentru a promova destinațiile ignorate.

De asemenea, a investit în forme de transport ecologice, inclusiv în extinderea rețelelor de biciclete, trecerea la autobuze electrice și lansarea de noi rute de tren.

Valencia, situată pe coasta de est a Spaniei, este Capitala verde europeană pentru 2024 datorită unor inițiative durabile, printre care se numără desemnarea de noi terenuri agricole periurbane, pietonalizarea a 30.000 m2 de spațiu public și îmbunătățirea legăturilor de tren de mare viteză cu alte orașe.

Dacă vizitați orașul, nu uitați să faceți o tură prin Jardín del Turia, un parc fără trafic, creat din albia râului Turia, lung de 9 km, din oraș. Puteți închiria o bicicletă sau vă puteți alătura unui tur pe două roți.

Groenlanda pentru aventuri cu impact redus pe gheață

Groenlanda a atras de mult timp călători curioși către vastele sale straturi de gheață și peisajele de tundră.

Consiliul de turism al țării, Visit Greenland, a depus eforturi pentru a atenua problemele unui număr tot mai mare de vizitatori.

Aceasta include asigurarea întreținerii și conservării mediilor naturale și reglementarea activităților turistice.

Groenlanda este o destinație principală pentru observarea aurorei boreale, iar țara va înregistra „o creștere a numărului de observații de aurore pe măsură ce soarele atinge activitatea maximă în următorii ani”, scrie Lonely Planet.

Pentru o aventură cu impact redus, site-ul de călătorii recomandă o excursie de două zile cu cortul pe a doua cea mai mare pătură de gheață din lume, care începe în Kangerlussuaq, la o distanță scurtă cu mașina.

Țara Galilor pentru plimbări sălbatice în natură

Țara Galilor, una dintre primele țări din lume care a legiferat în domeniul sustenabilității, a intrat pe listă datorită rețelei sale feroviare modernizate.

Lonely Planet laudă țara pentru că a crescut „posibilitățile prietenoase cu planeta de a explora vestul sălbatic și minunat al națiunii”.

Parcul Național Pembrokeshire, un loc izolat, devine mai accesibil datorită noilor gări și serviciilor sporite planificate pentru principala linie de cale ferată din sudul Țării Galilor la începutul anului 2025.

Puteți, de asemenea, să gustați din mâncarea viitorului la Dr. Beynon’s Bug Farm, lângă St Davids.

Acest centru de cercetare și rezervație naturală găzduiește Grub Kitchen, prima cafenea cu insecte comestibile din Marea Britanie. Aici, puteți învăța despre hrana durabilă și apoi puteți ronțăi o prăjitură cu greieri, dacă îndrăzniți.

Portugalia pentru o drumeție pe distanțe lungi

Pentru un pelerinaj epic până la Santiago de Compostela din Spania, drumeții pot începe în Portugalia și își pot prelungi călătoria pe traseu până la 620 km.

Drumul portughez (Caminho Português de Santiago) este o călătorie pitorească care poate fi parcursă pe jos sau cu bicicleta.
Traseul începe în Lisabona și trece prin biserici romanice, râuri pitorești și sate vechi.

Puteți „să petreceți noaptea în pensiuni deținute de localnici, să luați masa în restaurante tradiționale și să vizitați orașe mici care s-au luptat pe măsură ce locuitorii lor au venit în orașele mari”, spune Lonely Planet.

Țările baltice pentru mișcare meditativă în natură

În națiunile baltice, veți găsi „poteci [care] cuprind ceea ce ar putea fi considerată cea mai lungă practică de meditație din Europa”, potrivit Lonely Planet.

Experții în turism recomandă vizitarea dunelor de nisip, a râurilor și a lacurilor din regiune într-o călătorie spre „descoperirea sinelui interior”.

Mergeți în Estonia pentru peisajele austere, în Lituania pentru nisipul fin al Spitului Curonian și în Letonia pentru valea împădurită a râului Gauja, perfectă pentru privitul frunzelor toamna.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *