Trei directori ai Băncii Internaționale de Investiții au fost incluși pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA

Redacția apr. 14, 2023 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Trei directori ai Băncii Internaționale de Investiții – înființată în Rusia și cu sediul la Budapesta, Ungaria – au fost incluși pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de către Statele Unite. Potrivit celor anunțate de ambasadorul american David Pressman, este vorba de doi cetățeni ruși și de Imre Laszlóczki, vicepreședinte al băncii și fost ambasador al Ungariei în Kazahstan și Azerbaidjan, scrie Euronews, citat de Rador.

Potrivit Statelor Unite, banca este o acoperire pentru serviciile secrete rusești

„De când, în 2019, instituția financiară controlată de Moscova și-a mutat sediul la Budapesta, guvernul SUA și-a exprimat în mod repetat în faţa Ungariei îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le prezintă acest lucru pentru NATO”, a explicat Pressman. “Prin această decizie demonstrăm disponibilitatea noastră de a răspunde la alegerile Ungariei, dar şi că dorim să împiedicăm accesul Rusiei și celor afectați de sancțiuni la sistemul financiar internațional”.

Potrivit Statelor Unite, Banca Internațională de Investiții este o acoperire pentru serviciile secrete rusești, iar Ungaria a acordat funcționarilor ei imunitate diplomatică. Unele guverne europene (printre care se numără Slovacia, România, Bulgaria) s-au retras din proiect, lăsând Ungaria drept ultimul participant de pe Bătrânul Continent.

Relațiile dintre Statele Unite și Ungaria erau deja tensionate. După anunț, unele persoane au protestat în fața ambasadei SUA. Relațiile dintre Statele Unite și Ungaria erau deja tensionate după lansarea unei campanii de informare în care invazia rusă a Ucrainei a fost comparată cu revoluția maghiară din ’56, înăbușită la acea vreme de Uniunea Sovietică. Potrivit guvernului de la Budapesta, aceasta ar fi o poziție pro-război și, prin urmare, în contrast cu cererea maghiară de încetare imediată a focului și începerea discuțiilor între părți.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *