Trend regional: Țările din ECE lansează modele lingvistice mari, care pavează calea pentru inovații

inteligenta artificiala Accenture_01

România a lansat marți primul model lingvistic mare, urmând un trend regional început de Bulgaria și continuat de Grecia, scrie The Recursive, în newsletter-ul transmis marți.

  • Modelele lingvistice mari (LLM-uri, large language models) sunt algoritmi de inteligență artificială avansați, antrenați pe date masive pentru procesarea limbajului natural.

„La noi, astăzi se lansează încă un model de limbaj mare (Large Language Model – LLM) în regiunea ECE pentru acest an. Se pare că asistăm la o creștere a dezvoltării de LLM-uri adaptate la limbile locale, determinată de limitările modelelor actuale, antrenate în principal în limba engleză. Ce urmează? Ar putea fi acesta un alt pas semnificativ în reducerea decalajului dintre mediul academic și ecosistemul antreprenorial?”, se întreabă The Recursive.

Primul LLM românesc a fost prezentat astăzi, un proiect condus de Politehnica București, Universitatea din București și Institutul de Logică și Știința Datelor, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale.

Modelul este open source și ar putea fi folosit pentru dezvoltarea de instrumente și platforme de inteligență artificială.

Împreună cu LLM, este inițiată și o comunitate OpenLLM-Ro, cu scopul de a dezvolta în continuare implementarea AI în România. (Detalii, AICI)

În ianuarie, Bulgaria a lansat primul LLM bulgăresc, prin institutul pentru Computer Science, AI și tehnologie.  Este vorba despre un proiect strategic pentru țară, care are ca scop sporirea acceptării inteligenței artificiale în diverse instituții, în special în domeniul educației. BgGPT va răspunde la diferite sarcini și întrebări, similar cu ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google. Prima versiune a BgGPT a fost antrenată pe peste 3 miliarde de propoziții bulgare și constă în 7 miliarde de parametri.

Iar în martie, Grecia a lansat Meltemi, primul LLM în limba greacă, creat de Athena Research & Innovation Center.  Athena Research Center este o organizație de cercetare și dezvoltare în domeniul limbilor, tehnologiilor creative și al științelor umaniste digitale din Grecia. Meltemi este dezvoltat ca un model bilingv, păstrându-și capacitățile pentru limba engleză, fiind în același timp extins pentru a înțelege și a genera texte fluente în limba greacă modernă, folosind tehnici de ultimă generație.

Citește și:

România lansează primul model de tip ChatGPT dedicat limbii române, antrenat pe milioane de documente / Modelul va putea fi accesat și folosit de oricine / Apel pentru colecții mari de date și resurse hardware

 

ANALIZĂ Ce schimbări majore aduce ChatGPT-4o. Noul chatbot face traducere în timp real, analiză de cod, interpretare vizuală rapidă de date și rezolvă probleme de matematică / VIDEO cu conversația făcută de chatbot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *