Trendul “green” pe piața de curierat: Sameday are 10 unități easybox autonome energetic și estimează că 10% dintre lockerele montate anul acesta vor fi “verzi”

easy box green

Sameday, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de curierat, și-a propus atingerea pragului 0 al emisiilor de carbon pentru livrările la lockerele easybox, a anunțat compania. Rețeaua sa de easyboxuri autonome energetic a ajuns la 10 unități. În 2022, obiectivul Sameday este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta, în România, să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gra

Lansate în urmă cu două luni, în București, easyboxurile “verzi” sunt acum prezente și în județele Cluj, Timiș, Constanța, Brașov și Sibiu. Rata de adopție în creștere a serviciului de livrare out-of-home delivery (OOH), precum și noile lockere sustenabile aduc cu sine reducerea amprentei de carbon a companiei de curierat, spun reprezentanții companiei.

Lansat în 2018, serviciul easybox este soluția tehnologizată de livrare, care generează un impact redus asupra mediului prin eficientizarea trimiterilor. Consolidarea a peste 50 de colete într-un automat de livrare presupune un număr redus de deplasări atât din partea curierului, cât și din partea utilizatorului, spun reprezentanții firmei de curierat. Conform studiilor companiei, poziționarea easyboxurilor în proximitatea centrelor rezidențiale, a spațiilor de birouri și a celor mai cunoscute lanțuri de supermarketuri reduc cu până la 50% emisiile de CO2 asociate livrărilor și ridicării coletelor, precum și traficul din orașe.

Easyboxurile cu impact minim asupra mediului sunt dotate cu panouri solare fotovoltaice și  nu necesită branșament la rețeaua electrică. Acestea funcționează fără energie electrică clasică, iar bateria internă care stochează energia solară permite ca lockerele să fie utilizate și în zilele înnorate, furnizând energia necesară conectării automate la rețeaua Sameday. Lockerele autonome sunt interconectate, monitorizate și administrate de la distanță printr-o soluție tehnologică adaptată. Astfel compania Sameday are, în permanență, acces la informațiile privind statusul ridicărilor, retururilor și al eliberării casetelor, ceea ce permite eficientizarea deplasărilor de încărcare și reducerea emisiilor de CO2.

Fiind independente energetic, automatele easybox dotate cu panouri solare generează economii de energie electrică de aproximativ 500 kwh / lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii sau a 85 de frigidere medii, clasa A+++, spun cei de la Sameday.

Ca strategie pe termen lung, Sameday își propune ca serviciul de livrare OOH să devină un proiect cu zero emisii de carbon, prin transformarea tuturor easyboxurilor în lockere independente energetic, completate de livrarea cu mașini electrice. Astfel, eforturile companiei se concentrează atât spre protejarea mediului, cât și spre a inova și extinde serviciile pentru clienți.

În 2022, obiectivul Sameday este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta, în România, să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gradual, anual.

Rata de adopție a serviciului a ajuns la peste 53% în București și la peste 32% în țară. În prezent, în România și Ungaria există peste 2.700 de unități, dar reprezentanții Sameday estimează că, până la finalul anului, numărul lor va crește la 4.500.

Deși, inițial, orașele mari au fost primele care au îmbrățișat conceptul de easybox, în prezent cererea crește considerabil în mediul urban mic. Topul județelor unde sunt amplasate easyboxuri este condus de București, urmat de Cluj, Ilfov, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Dolj, Prahova și Sibiu. Aproximativ 20% din cele 2700 de unități existente în prezent sunt amplasate în orașe ca Bascov, Nădlac, Cugir, Beiuș, Sânpetru, Murfatlar.

Foto: Sameday

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.